IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българинът харчи 6 пъти повече за автомобила, отколкото за здравето си

Любопитна съпоставка на данни, направена по повод Световния ден на здравето днес

11:58 | 07.04.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Българинът харчи 6 пъти повече за автомобила, отколкото за здравето си

Българите отделят приблизително шест пъти повече средства за поддръжката на личния автомобил, отколкото за грижа за своето здраве, сочи съпоставка на данни, предоставена от сектор "Здравеопазване" на Siemens България.

Осреднената обща сума на разходите, които българинът прави за бензинов автомобил с мощност 101 к.с., който е в експлоатация от 10-15 години, е около 1267 лв.* на година, според информацията, предоставена от Българския автомобилен съюз. В същото време, по данни на Националния статистически институт за 2012 г., средният разход за здравеопазване, изразходен от едно лице за година е 212 лв.

В процеса на събиране на данните компанията е установила и друг факт. Българинът е изключително съвестен по отношение на изправността на своя автомобил, като влага необходимото време и ресурс за преминаването на задължителния технически преглед - наличието на полица от валидна застраховка „Гражданска отговорност“, както и на документ за платен данък върху превозното средство. В същото време той намира безброй извинения, за да не отиде веднъж годишно на медицински преглед, въпреки че е длъжен да го направи.

Според изследване на Националната здравноосигурителна каса през миналата година над 3 хиляди българи по-малко са отишли на задължителния годишен профилактичен медицински преглед при своите лични лекари, в сравнение с 2012 г. За миналата година броят им е бил 3 546 855.

Съпоставката на данните е направена по повод Световния ден на здравето днес, 7 април.

Сектор "Здравеопазване" на Siemens е един от най-големите доставчици на медицинска апаратура в света и лидер в областта на продуктите  за образна диагностика, лабораторна диагностика, медицински информационни технологии и слухови апарати.

* В сумата по поддръжката на един автомобил са включени разходи като задължителните данъци, винетки и застраховки, неизбежната смяна на зимни и летни гуми, смяна на масла и филтри. Ако няма сериозни повреди по автомобила, годишните поддържащи ремонти обикновено са между 300 и 500 лв. В извадката не са включени средства за гориво, които при пробег от 20 000 км годишно са около 5 000 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
А защо да не вземат 2% от ДДС, вместо да го вдигат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
doba
преди 10 години
'По данни на Националния статистически институт за 2012 г., средният разход за здравеопазване, изразходен от едно лице за година е 212 лв'Хе-хе-хехНаправо ме разсмяха.Не знам откъде са взели данните по-горе, но това е определено вицът на деня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
"Българинът е изключително съвестен по отношение на изправността на своя автомобил" Това в рубриката 'виц на деня" трябва да го сложите. Изобщо, тоя който е направил тези ИЗВОДИ трябва да се утрепе. Извод: Ооо, купил си кола а? Дал си 4000 лева за 11 годишна кола, а заплатата ти - малка и здравните вноски също, не може така. що не треснете 2% повече ДДС, които да идат за Здравната каша?Купиш си бира, ооо щом даваш за бира, давай и за здраве 20% ДДС 2% Данък здравеПримерно купиш си книга ООО имаш пари за книги а, а за здраве - не - 20% ДДС за книгата, 2% за НЗОК. Ооо, имаш пари за ДДС нямаш пари за здраве а? Що па да са 2%, щом имаш пари да плащаш 20% ДДС на всяка стока, ще плащаш и 30% данък здраве, зер здравето ти е по-важно от бюджета, и вноската трябва да е по-голяма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още