IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медиите по света се ръководят предимно от мъже

В събирането на новини съотношението е изравнено, но що се отнася до висшите постове, начело на медиите са преобладаващо мъже

10:12 | 24.03.11 г.
Медиите по света се ръководят предимно от мъже

Жените направиха крачка напред в много от новинарските отдели по света, но все още са изправени пред редица бариери, особено при заемането на високи ръководни и репортерски позиции в медийните компании, сочи проучване, цитирано от АП.

Според данните 73% от високите постове в управлението на медиите са заемани от мъже спрямо 27% жени. Сред армията от репортери 36% са жени.

Макар да има увеличение от средата на 90-те години, на жените им предстои още дълъг път, за да постигнат равенство като работещи в новинарската индустрия по света, казва изпълнителният директор на фондацията International Women's Media Foundation Лиза Грос.

"В много региони по света самото представяне на жените в нюзрума като журналисти е проблем," добави тя.

Проучването, продължило две години, е поръчано от фондацията и бе представено на Вашингтонската конференция на жените топ мениджъри. То обхваща 500 компании - телевизии, радиа и вестници - в 59 страни.

Като цяло 64% от работещите в медиите са мъже, а 36% - дами. В някои страни жените са доста по-слабо представени в тази област. В Япония в новинарските компании съотношението е 6 към 1 в полза на мъжете.

Жените са почти изравнени с мъжете на позиции, свързани със събирането на новини, редактирането, писането и представянето на новините, като 41% от тези постове се заемат от жени.

В района, обединяващ Азия и Австралия, жените представляват едва 13% от висшия мениджмънт. В Южна Африка обаче около 80% от високите управленски позиции в медиите са заемани от жени.

В САЩ жените в новинарските компании представляват 41% от работната сила.

Според проучването обаче съществуват пречки жените да заемат ръководни постове в американските компании. Те са по-малко от една четвърт от висшия мениджмънт, а само една трета имат места в управителните съвети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още