IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Quiksilver подава молба за защита от кредиторите

Oaktree Capital Management LP ще предостави на веригата финансиране от 175 млн. долара, което след това ще обърне в мажоритарен дял

10:36 | 09.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Quiksilver Inc., производителят на спортни облекла и екипировка за сърфиране, който тази година изгуби 79% от своята пазарна капитализация, е подал молба за защита от кредиторите при фалит, предава Bloomberg. Стъпката е част от плана на компанията да предаде контрола над себе си на кредитора Oaktree Capital Management LP.

Според разкрития в сряда план Oaktree Capital Management LP ще предостави на веригата финансиране в размер на 175 млн. долара, от което тя се нуждае, за да започне преструктурирането. В края на този процес Oaktree ще обмени дълга си за мажоритарен дял в реорганизираната Quiksilver. Планът изисква одобрение на Съда по несъстоятелността. 

Американското законодателство позволява предоговаряне на редица договори чрез т. нар. Глава 11 от закона за несъстоятелността, което дава възможност на дадена компания да се опита да се преструктурира.

Базираният в Хънтингтън Бийч, Калифорния, търговец на дребно замени през март своите топ мениджъри след преизчисляване на финансовите си резултати. През юни компанията сви годишната си прогноза за приходите, заявявайки, че възстановяването ще отнеме повече време от очакваното. През юли търговецът на облекла получи предупреждение от Нюйоркската фондова борса, че ниската цена на акциите я изправя пред риск от делистване.

Quiksilver вече бе започнала преговори с потенциални купувачи, преди да подаде молбата си за защита от кредитори в Делауер, предаде тогава Bloomberg. Целта бе продажба, а не обявяване в несъстоятелност и ликвидация, за да може компанията да запази магазините си.

Основан през 1969 г., брандът Quiksilver продава екипировка за плуване и сърфинг, както и дрехи, насочени към „любителите на планините и океаните“. Магазините на Quiksilver са близо 700, а повече от половината от продажбите идват извън САЩ.

Quiksilver диктуваше модните тенденции при сърфистите и скейтбордистите през 90-те години и в първите години на новото хилядолетие, успоредно с брандове като Billabong International Ltd. и Pacific Sunwear of California Inc. Компанията, която се обедини с атлети, измежду които сърфистът Кели Слейтър и скейтбордистът Тони Хоук, спонсорира състезания по сърфинг по целия свят.

Но с остаряването на модата при сърфинг облеклата, успоредно с натиска върху модната индустрия, компанията започна да изпитва проблеми. След период на силна експанзия Quiksilver трудно можеше да се конкурира с брандове от ранга на H&M, които бързо привлякоха младите клиенти на калифорнийската компания с ниски цени и по-модерните облекла.

През 2014 г. Quiksilver претърпя 13% спад на продажбите, а загубата нарасна до 309,4 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още