IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семейство Коч остава най-богатата фамилия в Турция

Ръст в цената на компаниите на истанбулската борса увеличи богатствата на най-заможните семейства в югоизточната ни съседка

11:38 | 24.11.10 г.
<p>Али Коч, част от управителите на Ko&ccedil; Holding. <i>Снимка: Световен икономически форум. Лиценз: </i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><i>Creative Commons</i></a></p>

Али Коч, част от управителите на Koç Holding. Снимка: Световен икономически форум. Лиценз: Creative Commons

Когато говорим за класации за богаташи от Западна Европа и Северна Америка, обикновено очакваме да видим имена на милионери и милиардери, които са се издигнали по стълбицата на богатството, където фигурират еднолично. Що се отнася за югоизточната ни съседка Турция обаче класациите за богатства, които се правят там, включват не отделни хора, а цели фамилии.

Класация на турското бизнес списание Ekonomist определи фамилията Коч за най-богатото семейство в Турция. В списъка на изданието, което оценява най-богатите хора в страната, семейство Шахенк е на второ място. Сред най-богатите фамилии в Турция доминират тези, които са част от управлението или са собственици на банки, пише Hurriyet Daily News.

Списанието провежда годишното си проучване от 2004 година насам сред банкери и консултанти по управление на финанси и сравнява пазарните капитализации на компании, листнати на фондовата борса в Истанбул.

Състоянието на семейство Коч се оценява на повече от 10 млрд. долара. Семейството, което е на върха на класацията през последните шест години, е най-активно в бизнеса с автомобили, енергетика, управление на финанси, петролни продукти, търговия и в хранителния сектор. Фамилният бизнес е имал оборот в размер на 44,8 млрд. турски лири (близо 30,46 млрд. долара) за изминалата година, а хората, които работят в него, са 68 514 души.

Ферит Шахенк, собственик на Doğuş Group, е класиран на второ място в списъка със състояние също в размер на повече от 10 млрд. долара. Ülker group, собственост на семейство Юлкер, е на трето място със състоянието си, което за изминалата година е между 7 и 8 млрд. долара.

Семейство Шахенк развива дейността си в областта на финансите, строителството, медиите и туристическия бранш. В резултат на дейностите бизнесът им е реализирал оборот в размер на 7,9 млрд. долара турски лири (близо 5,37 млрд. долара), а заетите в него са 28 хил. души.

Sabancı Holding, който се занимава с управление на финанси, развива дейност в енергийния сектор, произвежда и търгува с гуми и бетон, е отчело оборот в размер на повече от 18,9 млрд. турски лири (близо 12,85 млрд. долара) за изминалата година. Холдингът дава работа на 55 200 души.

Според консултантите по управление на финанси семейство Сабанджъ трябва да бъде в отделна група на подобен род класации, тъй като част от членовете на семейството са започнали да се фокусират върху собствения си бизнес. Така например, вместо да работят заедно, членовете на фамилия Сабанджъ са разделени на две – Ерол Сабанджъ и семейството му и Шевкет Сабанджъ и неговото семейство.

Собственикът на Çukurova Holding Мехмет Емин Карамехмет, собствениците на Enka Holding Şarık Tara – семейство Доган, собствениците на Esas Holding Шевкет Сабанджъ и семейството му, собственикът на Sabancı Holding Ерол Сабанджъ и семейството му, Тюркан Сабанджъ и семейството му, Йомер Сабанджъ и семейството му, фамилиите Еджзаджъбашъ и Язъджъ са сред 12-те най-богати фамилии, а общото им състояние е повече от 5 млрд. долара.

Ръстът в стойността на активите на компаниите на истанбулската фондова борса също влияе върху състоянията на собствениците на редица компании, които се облагодетелстват от покачването на акциите им. Някои семейства, които управляват банки, регистрират ръст с 50% в богатството си.

Семейство Шахенк, партньор в Garanti Bank, Сабанджъ, които са част от Akbank, семейство Коч – част от Yapı Kredi Bank са сред онези, които измерват най-голям ръст в богатствата си.

На подем се радва и енергийният сектор и строителството, респективно и бизнесът на онези богаташи, които се занимават с подобен род дейности.

Брутният вътрешен продукт на Турция за тази година най-вероятно ще достигне 1,1 трлн. турски лири (близо 748 млрд. долара) , прогнозира Economist, а доходът на 2200-те най-богати домакинства в страната може да достигне 3,3 млрд. лири (близо 2,24 млрд. долара), посочва списанието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още