IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen съкращава значително инвестициите си

Компанията планира да съкращава разходи в размер на 1 млрд. евро годишно

13:50 | 13.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Volkswagen преосмисля дизеловите си двитагели. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Volkswagen преосмисля дизеловите си двитагели. Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Volkswagen (VW) продължава да чувства болезнено последиците от скандала с манипулирането на данните отработени газове и ще съкрати значително инвестициите в основната си марка.

Заради високите разходи покрай Дизелгейт в поделението VW ще се съкратят разходи в размер на 1 млрд. евро на година. Изпълнението на програмата за икономии ще бъде  ускорено, обяви компанията. Освен това в базирания във Волфсбург концерн ще преосмислят стратегията си по отношение на дизеловите коли.

Новият ръководител на марката VW Херберт Дис обяви в комюнике, че сегашната програма за икономии ще бъде приложена по-бързо от предвиденото. Още преди седмица групата посочи, че инвестициите ще бъдат подробно преразгледани и някои от тях ще бъдат замразени или отложени.

Дизеловата технология на компанията в Европа и Северна Америка ще бъде променена и ще бъде инсталирана друга, наречена AdBlue, за да бъдат намалени отработените газове от дизеловите двигатели, уточни Херберт Дис. Освен това производителят ще разшири по-евтините техники за производство. Новата версия на луксозния  Phaeton ще бъде напълно електрическа. 

„Марката Volkswagen се преобразува наново за бъдещето“, поясни Дис. „Ние ще станем по-ефикасни, ще преобразуваме продуктовата палитра и основните технологии и с ускорената програма за икономии ще спечелим пространство за снабдяването ни с технологиите на бъдещето“, допълни той.

И по отношение на дигитализацията VW възнамерява да е пионер, обещава Дис. По отношение на свързването и системите за асистенция на шофьорите ще бъде дефиниран нов стандарт.

Преди повече от три седмици VW обяви, че е манипулирала чрез софтуер тестовете за отработените газове при дизеловите автомобили. Концернът е заплашен от глоби за милиарди и скъпи съдебни дела.

Бившият главен изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн, който подаде оставка на 23 септември, ще напусне всички останали постове в компанията

Повече за скандала можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още