IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW бори Дизелгейт с 20 нови електромобила

Компанията призова политици и фирми за съдействие при налагането на екологичните автомобили

12:28 | 27.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: VW</em></p>

Снимка: VW

Разтърсената от скандала с манипулираните дизелови двигатели германска компания Volkswagen прави рязък завой, като залага на електрическата мобилност. Концернът подготвя 20 нови електрически машини, съобщи на конференция изпълнителният директор Матиас Мюлер.

Въпросните екологични машини ще бъдат хибриди със зареждане в мрежата и напълно електрически, като са предназначени за няколко от марките на концерна. Те вече се разработват и трябва да бъдат на пазара до 2020 г.

"Дизелгейт показа, че имаме нужда от фундаментална промяна", отсече Мюлер. Той уточни, че компанията му, която промотираше чистите си дизели, ще се съсредоточи върху устойчивостта.

На проведената в Брюксел конференция на Volkswagen Group присъстваха политици и представители на бизнеса, като Матиас Мюлер използва възможността да ги призове за съдействие при насърчаването на електрическата мобилност.

Една от тези области, които изискват сътрудничество, е инфраструктурата за зареждане на батериите, включително станции за бързо презареждане.

"Електрическите коли ще играят сравнително малка роля на пазара, докато клиентите не са уверени в практичността на тази технология", каза изпълнителният директор на VW. "Необходимо е изграждането на функционираща инфраструктура за зареждане на батериите, иначе доверието в електрическите коли няма да расте", допълни той.

Матиас Мюлер даде за пример Силициевата долина в САЩ и призова правителствата и корпорациите в Европа да работят заедно за развиване на технологиите за електрически и автономни автомобили. "Европа трябва да бъде лидер в тези области, за да бъде конкурентна в този бързо променящ се свят", каза той.

Volkswagen вече има в гамата си хибридни и електрически автомобили - e-Golf, Golf GTE, e-Up! и XL1.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още