IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ растат с 0,5% през август

Подобряващото се състояноие на икономиката насърчава търсенето, сочи доклад на Федералната агенция за жилищно финансиране

17:22 | 23.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цените на жилищата в САЩ растат с 0,5% през август

Цените на жилищата в САЩ нарастват повече от очакваното през август, благодарение на повишеното търсене, предизвикано от ръста на заетостта, пише Bloomberg.

Цените на домовете се увеличават с 0,5% на сезонно изгладена месечна база през август, обяви Федералната агенция за жилищно финансиране на САЩ (FHFA). Средната оценка на икономистите беше за ръст от 0,3 на сто.

На годишна база увеличението през август е с 4,8%, което е с 5,8 процентни пункта по-ниско от върха, регистриран през април 2007 г. и горе долу на нивото, отчетено през август 2005 г., показва докладът на FHFA.

Стойността на жилищата в САЩ расте, след като подобряващото се състояние на икономиката на страната насърчава търсенето на имоти. По данни на трудовото министерство на САЩ нивото на безработица в страната спада до шестгодишно дъно от 5,9% през септември. Продажбите на стари жилища се покачиха с 2,4% през септември, изкачвайки годишен връх, отбеляза търговската организация National Association of Realtors по-рано през седмицата.

Средната цена на жилищата в САЩ през септември е 210,3 хил. долара, с 5,9% повече спрямо година по-рано, по данни на National Association of Realtors.

„Растящото търсене и ниските запаси ни карат да мислим, че доскорошните умерени ръстове на цените на жилищата отиват към своя край“, коментира икономистът в Capital Economics. „Все пак едва ли ни очаква завръщане на двуцифрените ръстове от миналата година“, добави той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още