IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на нови жилища в САЩ се ускори през септември

Ръст отчитат и издадените разрешителни за бъдещи проекти

18:15 | 17.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Строителството на нови жилища в САЩ се ускори през септември

Строителството на нови жилища в САЩ се оживява през септември, след като отчете свиване месец по-рано, пише Bloomberg.

Започнатите нови домове нарастват с 6,3% на приравнена към годишна база основа през септември до 1,02 млн. обекта спрямо 957 хил. през август, като се увеличава строителството както на многофамилни, така и на еднофамилни жилища, обяви Министерството на търговията на САЩ. Анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха 1 млн. нови започнати жилища.

Строителството на многофамилни домове се разширява с 16,7% до 371 хил. жилища, докато започнатите нови еднофамилни жилища нарастват с 1,1% до 646 хил .на приравнена към годишна база основа през септември.

На географска база строителството нараства с 13,9% в Западния и с 5,3% в Североизточния регион. В Южния и Среднозападния региони започнатите нови домове се увеличават съответно с 4,2 и 3,5 на сто през септември.

Строителният сектор в САЩ се подобрява на фона на колебания през годината, след като по-строгите условия за кредитиране и ограниченият растеж възпират някои американци от това да се възползват от ниските лихви по ипотечните заеми. Стабилният ръст на заетостта, който подхранва по-бързо увеличаване на заплатите, пък ще даде допълнителен тласък на пазара, включително и повече купувачи на първи дом.

Издадените разрешителни за бъдещи проекти също нарастват през септември с 1,5% до 1,02 млн. на приравнена към годишна база основа, говорейки за стабилен темп на строителството. Анкетираните икономисти очакваха ръст до 1,03 млн. разрешителни.

„Въпреки че пазарът на жилищни имоти определено отчита подобряване, което е добре за американската икономика, той все още не се е възстановил напълно“, каза изпълнителният директор на Wells Fargo Джон Стъмпф. „Смятам, че няколко фактора възпират жилищния пазар от пълното му възстановяване и това са бавният темп на създаване на семейства, високите нива на студентския дълг, ниските запаси и все още стриктните условия за кредитиране“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още