IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-малко американци дължат по ипотеката си повече от стойността на имота

По-младите собственици на жилища в САЩ са по-засегнати от тенденцията в сравнение с родените между 1945 и 1965 г.

13:09 | 03.09.14 г.
Все по-малко американци дължат по ипотеката си повече от стойността на имота

Продължава да намалява броят на американците, които дължат по ипотечните си кредити повече, отколкото струва жилището им, сочат данните на консултантската компания Zillow, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

През второто тримесечие делът на собствениците на имоти, които са дължали повече по кредитите в сравнение с оценката на жилищата им, е намалял до 17% от 18,8% през първото тримесечие и 23,8% през последните три месеца на миналата година.

До края на второто тримесечие на следващата година се очаква делът на американците с по-високи задължения спрямо цената на имотите им да падне под 15 на сто.

Същевременно компанията предупреждава, че по-младите собственици на жилища в САЩ са по-засегнати от тенденцията спрямо т. нар. "бейби бум" поколение – родените между 1945 и 1965 г.

Над 42% от собствениците на възраст от 35 до 49 дължат повече по ипотеките си, отколкото струват жилищата им, в сравнение с малко над 15% при бейби бумърите. Обикновено тези собственици не искат да продават и заради мащабите, в които е засегнато по-младото население, това може да се отрази негативно на пазара на имоти в дългосрочен план, предупреждават експертите.

Бейби бумърите, които искат да се оттеглят в по-удобен за възрастта им дом, може да не успеят да намерят купувачи. Същевременно младите собственици са буквално закрепостени и трудно могат да се преместят в търсене на по-добри перспективи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още