IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Китай допълнително облекчава покупката на жилище

Намалява се първоначалната вноска за покупка на имот, с изключение на най-големите градове, в които рестрикциите се запазват

09:20 | 03.02.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Китай допълнително облекчава покупката на жилище

Централната банка на Китай предприе нови мерки за облекчаване условията за покупка на жилище в някои градове, съобщава Ройтерс.

Това е поредният ход на институцията в опита й да подкрепи пазара на имоти, чието забавяне се отразява негативно на цялата икономиката на страната, отбелязва информационната агенция. 

Централната банка в Пекин съобщи, че минималната изискуема първоначална вноска за покупка на жилище в градовете, в които в момента не действат ограничения за сделки, ще бъде намалена с до 5 процентни пункта от сегашните 25% от цената на жилището.

Ограничения за сделки в момента има само в най-големите градове – Пекин, Шанхай, Гуанджоу и Шънджън.

Минималната първоначална вноска за покупка на втори дом се предвижда да е не по-малка от 30% от цената на имота, посочва още Централната банка на Китай.

В съобщението на институцията не е посочено откога започва да действа мярката, но от инструкцията, изпратена до местните правителства, е видно, че датата е 1 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още