IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните на Фед маскират пазар на имоти на две скорости в САЩ

Голяма част от американците не могат да се възползват нито от възстановяването на пазара на акции, нито на имотите, нито от ипотечното раздвижване

11:16 | 20.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Оценката на Федералния резерв на САЩ за богатството на американските домакинства обрисува доста „розова“ картина за финансите им. Нетното богатство на домакинствата отчита ръст до нов рекорд, а стойността на имотите вече е съвсем близо от рекордните равнища, отчетени през 2006 г., точно преди да се разрази ипотечната криза в страната, пише MarketWatch.

Има обаче нещо, което липсва в картината – данните така и не успяват да уловят детайлите за реалната икономика, в която живее обикновеният американец, посочва се в анализа на изданието.

На практика става въпрос за два коренно различни пазара, коментира главният икономист на Redfin Нила Ричардсън.

Някои от собствениците на жилища се справят добре и действително се облагодетелстват от ръста на цените, а други продължават да са „под вода“ - т.е. дължат на кредиторите си повече, отколкото струват имотите им. При средната класа проблемите са най-видими въпреки възстановяването на пазара, а делът на собствениците е на историческо ниско равнище, подчертава Ричардсън.

Има и собственици, които не са „под водата“, но гравитират около точката на пречупване и за тях рефинансиране в момента е невъзможно.

Възстановяването на богатството на домакинствата е много неравномерно, допълва и Сам Катър от CoreLogic. Богатството на домакинствата може и да се възстановява като цяло, но доходите не се възстановяват, посочва той.

Само половината от домакинствата в САЩ са се възползвали от възстановяването на пазара на акции, а под две трети – от възстановяването на пазара на имоти. Въпросът е какво се случва с останалите, които не са усетили нито ралито на акциите, нито ръста на цените на имотите в положителен аспект.

Икономистите посочват също така, че на фона на възстановяването на жилищния пазар данните на Фед показват, че ипотечният пазар изобщо не расте със същите темпове. Това означава, че на голяма част от потенциалните кредитополучатели изобщо не им се позволява да задлъжнеят опасно, както се случи преди кризата.

Това донякъде се възприема и като здравословна тенденция на пазара, но пък замаскира проблемите на много американци, чиято лична микроикономика е в застой, посочва изданието.

Според данни на CoreLogic все още около 4 млн. домакинства в САЩ дължат по ипотеките си повече, отколкото струват жилищата им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още