IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните инвестиционни фондове се насочват към по-рискови, но доходни вложения

Имоти, стартиращи компании и частни дългови фондове привличат все повече средства от суверенните фондове

11:06 | 10.06.16 г.
Държавните инвестиционни фондове се насочват към по-рискови, но доходни вложения

Само за период от две години много държавни инвестиционни фондове бяха принудени да променят инвестиционните си стратегии, за да засилят възвръщаемостта си, пише Ройтерс.

За да увеличат възвръщаемостта, държавните фондове се насочват към по-рисковите инвестиции, които обаче са и по-малко ликвидни.

Проблемите с възвръщаемостта и доходността доведоха до радикално преосмисляне на целите на фондовете. Това доведе и до авангардното за Саудитска Арабия решение да вложи 3,5 млрд. долара в услугата Uber, както и по-нюансираните решения на Катар да използва повече външни мениджъри за управлението на държавните пари.

Заради срива на цената на петрола Саудитска Арабия беше принудена буквално да опразни хазната си и да покрива разходи ден за ден. Тази промяна – от управление на паричните потоци към управление на тегленията, може сериозно да дебалансира портфейлите на страната и да доведе до тежки предизвикателства пред управлението на риска, предупреждават анализатори.

Например продажбата на акции и облигации от страна на правителствата, за да посрещнат нуждите си от парични средства, може да доведе до дисбаланс на инвестиционните портфейли и превес на други активи. Този дисбаланс също може да навреди на производителността.

Подобни дисбаланси могат да възникнат и при срив на фондовите пазари. Затова и държавният инвестиционен фонд на Норвегия например засили инвестициите си в имоти в последните две години.

Някои от фондовете вече разделят и портфейлите си на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни активи. Така определен дял от инвестициите са в бързо ликвидни активи, за да може фондовете да реагират при искане от страна на правителствата за свежи пари.

Според данни на различни консултантски компании през миналата година държавните инвестиционни фондове са изтеглили 46 млрд. долара от външни мениджъри.

В момента фондовете засилват инвестициите си във високодоходни активи, включително и в дялови фондове. Стартиращи предприятия също привличат голям дял инвестиции от суверенни фондове, както и частните дългови фондове.

За държавите, които досега разчитаха на приходите от петрол, промените в инвестиционните им стратегии са още по-фундаментални. Скоростта, с която парите на Саудитска Арабия изчезват, предизвика отговор с бясно темпо на реформите с цел диверсифициране на икономиката и намаляване на зависимостта й от черното злато.

Очаква се да последва и верига от промени в управленските екипи на държавните инвестиционни фондове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още