IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитски фонд инвестира 3,5 млрд. долара в Uber

Американската компания затвърди позицията си на най-финансирания стартъп в света

11:35 | 02.06.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Държавен инвестиционен фонд от Саудитска Арабия инвестира 3,5 млрд. долара в Uber, отбелязвайки най-голямата отделна инвестиция, правена някога в частна компания, пише Financial Times.

Сделката затвърждава мястото на Uber като най-финансирания стартъп в света и се случва в момент, в който фирмата разширява дейността си в близо 70 страни по целия свят.

Освен това инвестицията представлява дързък ход за Публичния инвестиционен фонд (PIF) на Саудитска Арабия, който вече има нов мениджмънт. Смяната е част от по-мащабни рокади, довели до сформирането на екип, избран от Мохамед бин Салман, който е син на саудитския крал. Самият Салман има амбициозна програма за реформи.

След тази инвестиция PIF ще притежава около 5 на сто от Uber, а неговият управляващ директор Ясир Ал Румаян ще се присъедини към борда на американската компания.

Огромните суми, набирани от Uber и други фирми, подчертават конструктивната промяна в пазарите за частен капитал, тъй като частните компании имат възможност да набират повече средства от инвеститори от когато и да било преди.

Сделката бележи затварянето на пореден етап на набиране на инвестиции от страна на Uber, който започна миналата година и в рамките му бяха събрани над 5 млрд. долара от инвеститори, сред които руската LetterOne и китайската Baidu. Това увеличи стойността на Uber до 62,5 млрд. долара.

Досега компанията е набрала около 10,7 млрд. долара от външни инвеститори, като се изключи конвертируемият ѝ дълг от 2,3 млрд. долара, което я прави най-добре финансирания стартъп в света.

Новината идва само две седмици, след като китайският конкурент на Uber – Didi Chuxing обяви, че е получила 1 млрд. долара инвестиция от Apple.

Още новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Tesla има технология, има ноу хау има бранд, и НЕ Е привлякла чак такива пари. Тия немат НИИИЩО! Шафьори на граждански договор ( та даже и това нема) и едно мобилно приложение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
michaelis21
преди 7 години
Хмм, гепи като Тесла, един дол дренки са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Тука се заформя някаква колосална далавера. Тоя Uber нема потенциал и за 1 милиард а активи нема и за толкова.... некой гепи и то хитро и яко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още