IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alphabet се изправя срещу Uber

Компанията майка на Google стартира пилотна програма за споделено пътуване в САЩ

09:40 | 17.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Компанията майка на Google Alphabet навлиза в бизнеса със споделени пътувания с ново приложение, което позволява на хора да пътуват заедно. Това може да обтегне отношенията на компанията с Uber Technologies, пише Wall Street Journal.

В понеделник Alphabet стартира пилотна програма, която ще позволи на няколко хиляди работещи в района на Сан Франциско да се возят при потребители на популярното приложение за навигация Waze, което също е собственост на Alphabet. Возещите се ще плащат на шофьорите по 54 цента на миля, а Alphabet няма да получава дял по време на пилотния период.

Програмата подсказва, че Alphabet вероятно ще използва Waze като средство за навлизане в особено популярния бизнес със споделено пътуване, изправяйки се очи в очи с Uber, най-високо оценената частна компания, подкрепена с рисков капитал, която доминира на този пазар в САЩ.

Всъщност Alphabet и Uber преди бяха партньори. Google Ventures на Alphabet инвестира 250 млн. долара в Uber през 2013 г., а самата Google включи възможности за наемане на превоз в своето приложение Google Maps. Старши вицепрезидентът на Alphabet Дейвид Дръмънд, който отговаря за бизнес развитието, пък е член на Борда на директорите на Uber.

От своя страна Uber разработва своя технология за автономни коли и картографиране, която ще се конкурира с усилията на Alphabet за разработването на самоуправляващ се автомобил. Говорителят на Uber е отказал да коментира връзката на компанията с Alphabet.

Новата програма за споделено пътуване се появи само няколко дни, след като Apple разкри, че е инвестирала 1 млрд. долара в китайския конкурент на Uber Didi Chuxing, сред чиито инвеститори са китайските Alibaba Group Holding и Tencent Holdings.

Междувременно General Motors инвестира 500 млн. долара в конкурента на Uber Lyft.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
jori
преди 7 години
Съгласен съм, че "споделено пътуване" е повеждащо. Може да е нарочно, за да не бъдат третирани като таксита.Иначе споделеното пътуване е част от споделената икономика, в която правиш пари от неща, които така или иначе притежаваш - кола, стая, инструменти.Всъщност ако шофьора има право да си избира дали да обслужи даден курс, може да се твърди, че той иска да отиде на същото място където и клиента и тогава пътуването е споделено.Друг, тест дали пътуването е споделено е дали клиентът плаща повече от стойността на самото пътуване, т.е. дали дейността е на печалба. Но ако цената не е фиксирана, тогава споделеността също може да бъде променлива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Nathan
преди 7 години
Бизнесът с т.нар. ,,споделени пътувания", въпреки, че не е ясно какво му е споделеното, тъй като ,, таксиметровият шофьор не споделя маршрут с клиента, а клиентът определя къде юбер бакшишът да го закара се натъква на все повече регулации в САЩ и Европа. От друга страна, в държавите, където ,,споделеното пътуване" може да отбележи значителни ръстове, примерно в Китай, калифорнийският монополист няма никакви позиции, тъй като не осъществява дейност на китайския пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още