IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber преустановява една от услугите си в Швеция

Причината за решението са регулаторни опасения

09:22 | 12.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският технологичен концерн Uber Technologies Inc. ще преустанови предоставянето на услугата си UberPop в Швеция от 18 май, тъй като компанията се бори с местните регулации за таксиметровите услуги, предава Bloomberg.

Компанията ще продължи да предлага услугата си за малки камиони и луксозни автомобили в страната - UberX и UberLux.

В изявление по електронната поща Uber заяви, че услугата за посредничество при транспорта с коли „среща известна съпротива" и Швеция „се нуждае от модерна и ясна регулаторна рамка за развиване на икономиката на споделянето".

UberPop бе пусната в Швеция през септември 2014 г. и действаше там досега.

Въпреки това наскоро услугата претърпя сериозен неуспех, когато местен водач бе осъден и глобен от шведския апелативен съд за незаконна таксиметрова дейност и нарушаване на свързани с това местни закони.

През 2015 г. Uber закри същата услуга във Франция, след като двама висши мениджъри бяха били задържани от френската полиция след бурни протести от страна на местните таксиметрови шофьори. Компанията обаче защитава своя бизнес модел.

„Няма ясна съдебна практика, която да казва, че шофьорите на UberPop упражняват незаконна дейност", заяви Захари де Киевит, адвокат на базираната в Сан Франциско Uber, по време на съдебно заседание през февруари.

Технологичният стартъп среща подобни затруднения и в България, след като навлезе в страната с услугата си UberХ на 9 декември 2014 г. Чрез платформата пътници правят заявки за споделяне на превоз в рамките на населено място. Шофьорите установяват контакт и си поделят част от разходите за използване на личните си автомобили чрез споделеното пътуване.

Припомняме, че в края на септември 2015 г. Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), че услугата за превози трябва да "преустанови некоректните практики". 

ВАС се произнесе само процедурно относно незабавното изпълнение на решението на КЗК, без да се произнася по съществото на спора. Съдът не е потвърдил, че услугата за превози трябва да "преустанови некоректните практики".

Предстои ВАС да разгледа по същество жалбата на Uber срещу решението на КЗК. С други думи, ВАС все още не се е произнесъл дали Uber нарушава законите или не. 

На 5 октомври генералният мениджър на компанията за България Димитър Радуков обяви, че услугата Uber Х е спряна временно в София.  Компанията имаше около 40 хил. потребители. 

В средата на ноември в студиото на Bloomberg TV Bulgaria той обяви, че решението на КЗК за забрана на операциите на Uber в България нарушава европейската директива за електронни услуги, както и член 56 от договора за ЕС, който не позволява на една държава да ограничава услуги, които се предоставят от фирма от друга държава. 

През януари в блиц интервю за Investor.bg  Димитър Радуков заяви, че "Uber има нужда да назначи поне 40-50 инженери в София през 2016 г.". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 7 години
в нормалните страни никой няма да позволи на такава компания и дейст да съществуват легално!само в страни от третия свят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още