IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египетски милиардер иска да купи два гръцки острова за бежанците от Сирия

Нагиб Сауирис води преговори за покупката на островите

16:38 | 15.09.15 г. 2
Египетски милиардер иска да купи два гръцки острова за бежанците от Сирия

Египетският милиардер Нагиб Сауирис съобщи вчера, че води преговори за покупка на два гръцки острова, на които да настани хиляди бежанци от Сирия и от други зони на конфликти, предаде Франс прес.

Свръхбогатият египетски бизнесмен предложил в началото на септември на Гърция и на Италия да купи от тях остров, на който да бъдат приемани мигранти.

"Ще им създам работни места, като се включат в строителството на новата им страна", писа Сауирис в Туитър.

От началото на годината над 430 хил. души, главно от Сирия, прекосиха Средиземно море, бягайки от бедността или от конфликтите в страните им, с надеждата да се преселят в Европа, сочат данни на Международната организация по миграцията. Над 2800 загинаха или изчезнаха, напомня АФП.

"Набелязах два острова в Гърция и сега водя преговори със собствениците им. Готови сме да преговаряме с тях, при условие, че гръцкото правителство даде съгласие там да бъдат приети възможно най-голям брой бежанци. Очакваме зелена светлина от Гърция, за да започнем необходимите административни процедури за приемане на бежанците", добавя Сауирис.

Той ще се срещне с представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците, за да обсъдят възможните форми на сътрудничество. Египетският милиардер предлага единият остров да бъде наречен Айлян, на сирийчето, което се удави и чието тяло бе намерено на плаж в Турция, посочва АФП.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
MZ/X
преди 8 години
В Сингапур на половината от територията на о-в Лесбос живеят 5,5 милиона души. Идеята би могла да сработи, ако на острова не е валидно гръцкото законодателство, а за 99 години го поеме ЕС, като въведат най-добрите практики от ЕС и вкарат английски полицаи, германски съдии и т.н.От развитието на един такъв проект и Гърция би могла да си върне външния дълг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Тя Гърция да не е луда да си засели бегълци в заливите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още