IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amnesty: 1,3 млн. бежанци ще влязат в Европа до 2 години

Условията в българските лагери са ужасни, смята ескперт от правозащитната организация

09:15 | 12.09.15 г. 1
Amnesty: 1,3 млн. бежанци ще влязат в Европа до 2 години

1,3 млн. бежанци ще влязат в Европа през следващите две години, прогнозира правозащитната организация Amnesty International. По тази причина трябва да се търси дългосрочно решение на този проблем освен спешните мерки по настаняване на хората, трябва да се търси начин за тяхната интеграция.

Това препоръчва Барбора Черноселкова от организацията, цитирана от БНР. Тя е посетила центрове за бежанци край границите на България и посочва лошите условия в тях. Бежанците са в същото положение, както в Унгария, смята тя.

„Освен това аз бях ужасена от начина, по който бяхме пазени. Ние не можехме да се движим свободно в центъра. Зад нас постоянно имаше някой и ние не можехме да говорим свободно с бежанците. Хората ни казваха, че не искат да останат повече в България. Те направо не могат да повярват, че няма осигурени най-елементарни условия за тях”, казва още Черноселкова.

Тя коментира още и въпроса за квотите за чужденци, предложени от Европейската комисия през изминалата седмица.

Според Черноселкова не бива да се говори за квоти, а за хора и за спазване на човешките права. „Трябва да има много бързо решение за преместването на хора в различни държави от граничните страни”, казва тя и допълва, че Унгария не може сама да се справи с проблема.

Експертът препоръчва Гърция, България и Унгария да получат „сериозна финансова подкрепа”, а самите страни – да подобрят организацията по приемане на бежанците и местата за настаняване. Трябва да има и контрол как парите се харчат.

Барбора Черноселкова посочва още, че на България са били отпуснати пари за подобряване на ситуацията в центровете за настаняване, но вместо това страната ни е по-ангажирана с пазене на границите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
А защо т.нар. "бежанци" си мислят, че тях - НАРУШИТЕЛИТЕ на държавната граница и на законите на държавата, трябва да ги посрещаме с баница и да ги настаняваме при условия, каквито далеч не всеки български гражданин може да си позволи? Някой да ги е канил?Относно Amnesty International - това е една престъпна организация, защитаваща не "човешките права", а ПРИВИЛЕГИИТЕ на всякаква *** - незаконни емигранти, ***, извратеняци - но игнорираща нормалните хора, когато техните реални права са нарушени.... ЗАБРАНАТА на тая организация е нещо, което трябва неминуемо да бъда сторено рано или късно. Амнести е нещо като БХК, но в по-голям мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още