IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският пазар на секюритизиран дълг проявява признаци на живот

Тази година ще бъде най-активната за пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, от кризата насам

12:06 | 24.04.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Европейският пазар на секюритизиран дълг проявява признаци на живот

Започват да се проявяват признаци на живот на европейския пазар на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, пише Bloomberg.

Пазарът замря заради световната финансова криза, която срина стойността на имотите. Вчера обаче Bank of America Corp. Продаде книжа за 445 млн. евро – най-голямата сделка за годината поне засега.

Същевременно Royal Bank of Scotland Group Plc (RBS) предлага книжа, свързани с 20 имота във Великобритания, които са под опеката на временни администратори.

Емитентите очакват, че тази година ще бъде най-активната за пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, от 2007 г. насам. Заради рекордно ниската доходност от държавните облигации инвеститорите се насочват все по-често към сектора на имотите и другите активи. Това съживява и европейския пазар на секюритизиран дълг.

През февруари стана ясно, че и Европейският съюз (ЕС) подготвя облекчения в правилата за търговията със секюритизиран дълг с цел стимулиране на кредитирането, макар и точно заради него да се разрази световната финансова криза.

„Ценните книжа, обезпечени с ипотеки, са клас активи, които се очаква да се представят добре“, коментира Гордън Кер от консултантската компания DBRS Ltd. в Лондон. „Условията за нови емисии са подходящи, цените на имотите тръгват нагоре на много места в Европа, хедж фондовете и компаниите за частен капитал пренасочват капиталите си“, допълва той.

Секюритизираният дълг на Bank of America и RBS ще доведе до ръст на общия обем на сделките до около 1,3 млрд. евро – десеткратно увеличение спрямо миналата година, според данни на Bloomberg и JPMorgan Chase & Co. От 2010 г насам пазарът на секюритизиран дълг в Европа се е свил с над 40 на сто.

През миналата година беше отчетен рекорден ръст от 20 на сто на цените на бизнес имотите в Европа, допълва информационната агенция. Този ръст е съпроводен с 55% увеличение на кредитирането, свързано със сектора на имотите. Това дава достатъчно „суров материал“ за нов секюритизиран дълг, който да излезе на пазара.

„Ключов фактор за пазара на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, е произходът на дълга“, посочва Клайв Бул от Deutsche Bank AG в Лондон. “През тази година има сделки от Италия, Ирландия, Великобритания и Германия, затова сме оптимисти за растежа“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още