IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Към пазара на имоти в Лондон текат потоци от корумпирани пари

Над 90% от международните компании, които притежават поземлени права в Лондон, са регистрирани в тайни юрисдикции

14:23 | 12.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Над 90% от международните компании, които притежават поземлени права в Лондон, са регистрирани в тайни юрисдикции. Това подчертава факта, че столицата на Великобритания се превръща в рай за пране на пари, посочва се в изследване на Transparency International и Thomson Reuters, цитирано от Global Property Guide.

Международните компании притежават почти 44 хил. от всички поземлени права в Лондон. Реалните собственици на половината от тези поземлени права не могат да бъдат проследени, а „девет на всеки десет от тези имоти са били купени през тайни юрисдикции като тези, разкрити в Panama Papers”, посочва се в проучването. Ползваните най-често юрисдикции са Британските Вирджински острови, о. Джърси и Панама.

Британското правителство се е ангажирало с въвеждането до април 2018 г. на публичен регистър, който ще включва всички чужди компании, придобиващи собственост във Великобритания. Това би трябвало да помогне, за да се хвърли светлина върху това кой притежава имоти в Лондон. Дотогава обаче лицата, които искат да укрият пари във Великобритания, може и да намерят нови начини да останат анонимни.

„Въпреки глобалния скандал около Панамските документи пазарът на имоти в Лондон продължава да бъде убежище за корумпирани лица чрез анонимна собственост“, казва Рейчъл Дейвис, ръководител в Transparency International UK. “Ангажиментите, направени от правителството, са положителни, но това ново проучване подчертава опасността, ако обещанията не се превърнат в действия“.

„Лондончани с право се тревожат, че докато червеният килим е опънат за корумпирания елит, столицата страда от криза с жилищата, при която те стават все по-трудно достъпни“, добавя тя.

„Ясно е, че е нужна прозрачна система, базирана на убедителни и обществено достъпни данни, за да се разкрият корумпираните лица, които използват Великобритания, за да прикрият престъпленията си“, каза още Дейвис.

Управляващият директор по риска и веригата на доставка в Thomson Reuters Фил Котър коментира: „Анализът на данните, който цели да се открият доказателства за връзки с корупцията, се оказва едно от най-ефективните оръжия срещу престъпността през 21-и век“.

„Разбира се това означава, че хора, които искат да запазят анонимността си, ще се опитат да си гарантират, че няма да оставят никакви следи в данните“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още