IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитският държавен инвестиционен фонд влиза в най-мащабния имотен проект на Рияд

Плановете са част от усилията на кралството да диверсифицира икономиката

12:52 | 10.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бъдещият финансов квартал в икономическия град край Джеда. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Бъдещият финансов квартал в икономическия град край Джеда. Снимка: архив, Ройтерс

Саудитският държавен инвестиционен фонд преговаря за закупуване на дял в един от най-амбициозните имотни проекти на кралството на фона на опитите на Рияд да преструктурира икономиката заради спада на цените на петрола, съобщава Ройтерс, като се позовава на запознат източник.

Публичният инвестиционен фонд иска да инвестира в  King Abdullah Economic City (KAEC) на брега на Червено море в близост до Джеда, съобщава източникът на информационната агенция. 

Това ще инжектира капитал в бизнес зоната, която в момента се разработва от  Emaar the Economic City (EEC) – саудитски консорциум с участието на компанията от Дубай  Emaar Properties Group, строителят на най-високата сграда в света в момента Burj Khalifa.

Проектът KAEC стартира през 2005 г. В момента в икономическия град има около 5 хил. души и 120 промишлени наематели. Плановете обаче са той да се развие като процъфтяващ метрополис.

Главният изпълнителен директор на проекта Фахд ал-Рашид коментира пред агенцията, че към 2020 г. се очаква населението на града да достигне 50 хил. души. Крайната цел е достигане на 2 млн. души към 2035 г.

Сред наемателите в икономическия град са френската фармацевтична компания Sanofi, американската компания  Johnson Controls, както и няколко производители на строителни материали.

Икономическият растеж на Саудитска Арабия обаче се забавя рязко заради евтиния петрол. Същевременно правителството иска зоната да се разширява много по-бързо, както и да се съсредоточи върху отрасли като туризма, медицинските грижи и образованието с цел диверсификация на икономиката и създаване на нови работни места.

Източниците на агенцията посочват, че единственият начин за ускоряване развитието на проекта за икономически град е финансова инжекция. Затова се обмисля държавният фонд или директно да купи дял в проекта, или да влезе в него като партньор.

Проектът получи държавен заем в размер на 5 млрд. риала (1,33 млрд. долара) през 2011 г. Кредитът беше удължен до 2026 г. Частни банки са отпуснали заем с подобни размери, според източника на агенцията.

Същевременно се планира и засилване на инвестициите на саудитския публичен фонд в чужбина. През юни той купи дял в Uber за 3,5 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още