IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard Life Investments преустанови търговията с британския фонд за имоти

Решението на инвестиционната компания е заради Brexit и ще се преразглежда на 28 дни

10:01 | 05.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Standard Life Investments преустанови търговията с фонда си за имоти за Великобритания на стойност 2,9 млрд. паунда (3,9 млрд. долара), съобщава Bloomberg.

Това е и най-силният сигнал досега за проблемите на пазара на имоти заради вота на британците в подкрепа напускане на Европейския съюз (ЕС), отбелязва информационната агенция.

Фондът инвестира в микс от първокласни бизнес имоти. Агенцията припомня, че миналата седмица инвестиционната компания намали стойността на активите си с 5 на сто. 

Решението на Standard Life ще бъде преразглеждано на всеки 28 дни, допълват от компанията.

Анализатори се опасяват, че през следващите седмици и други инвестиционни фондове ще преустановят търговията заради очаквания отлив на инвестиции.

Инвестициите в бизнес имоти на Острова се забавят още отпреди референдума за членството на Великобритания в ЕС. Сега обаче някои от тях са активирали клаузите за Brexit в предварителните си договори. Според онлайн изданието PropertyEU решението на британците на референдума е провалило сделки за бизнес имоти за 1 млрд. евро, като сумата се очаква да продължи да расте.

Според различни прогнози цените на бизнес имотите в Лондон може да паднат с 20% за период от три години, докато страната излезе от ЕС, посочва Bloomberg.

Фондовете за инвестиции в имоти претърпяха подобен удар по време на финансовата криза през 2007-2008 г. Това ги принуди да се оттеглят от пазара, което задълбочи спада на цените на активите до 40% спрямо пиковите равнища отпреди кризата, припомня агенцията.

Британски инвеститори са вложили над 25 млрд. паунда във фондове за имоти на Острова. През май индивидуалните инвеститори превантивно са изтеглили преди референдума 360 млн. паунда, показват данни на Investment Association.

Standard Life коментира, че фондът ще продължи да предлага стабилна и сигурна възвръщаемост, а процесът по продажбите  ще се контролира внимателно, за да бъдат защитени инвеститорите. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още