IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще създаде регистър на чуждите собственици на имоти

Властите искат да разкрият действителните собственици на активите, които използват офшорни структури

12:44 | 13.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания се подготвя да създаде първия в света регистър на чуждестранните собственици на имоти, включително на собственици, които използват компании и различни юридически структури, за да купуват недвижима собственост в страната, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Предвижда се регистърът да е публичен и леснодостъпен за потребителите.

Основната цел на властите в страната е да предотвратят скриването на действителните собственици зад офшорни корпорации, които пък биха могли да прикриват незаконно придобити капитали, пране на пари и други престъпления.

От години периодично се повдига темата за прозрачността на собствеността, най-вече в Лондон. Според международната организация Transparency International имоти за милиарди на Острова и в частност – в столицата, са придобити с пари от престъпна дейност.

Правителството също засили опасенията си за евентуална нелегална дейност, която насочва инвестиции към сектора на имотите в страна.

Британските власти са поканили всички чуждестранни собственици на имоти да се разкрият в срок до 15 май 2017 г.

Според различни оценки в периода 2004-2014 г. за имоти на стойност над 180 млрд. паунда са проведени разследвания по подозрения за финансиране, идващо от корупция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още