IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският борсов регулатор позволи регистрацията на производител на канабис

Въпреки двусмисленото отношение компанията стана първата от новия бранш, която ще получи достъп до капиталовите пазари

15:58 | 28.01.15 г.
<p>
	Новината за прецедента по регистриране на марихуанена компания ще зарадва привържениците на легализацията и ще разгневи противниците&nbsp;ѝ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новината за прецедента по регистриране на марихуанена компания ще зарадва привържениците на легализацията и ще разгневи противниците ѝ. Снимка: Ройтерс

Американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси (SEC) позволи регистрацията на акциите на компанията Terra Tech, чийто бизнес модел включва култивацията и продажбата на канабис (марихуана). Според федералното законодателство това е незаконно, но е законно според законите на отделни щати, пише The Wall Street Journal.

Одобрението изглежда е първата зелена светлина за регистрацията на компания от този вид бизнес и може да стане прецедент за търговците на марихуана, които да получат достъп до капиталовите пазари. Начинът, по който бе проведена регистрацията, показа двойственото отношение на агенцията.

Terra Tech е базирана в щата Калифорния, в който законът разрешава отглеждането и притежаването на марихуана за медицински цели за болни от рак, СПИН и други хронични заболявания. Наскоро компанията получи одобрение за регистрацията на акциите си.

„SEC позволи регистрационното изявление да влезе в сила без потвърдително действие от страна на комисията“, заяви Ранди Кац, адвокат, който съветва Terra Tech при регистрацията. По-точно, SEC е отказала да „забърза“ регистрацията. Забързването позволява регистрацията да влезе в сила веднага след одобрението на SEC. Без нея регистрацията става ефективна 20 дни по-късно.

Забързването на регистрацията е нормата при емисиите чрез поематели, заяви говорител на SEC. Членовете на синдиката не могат да гарантират цената, която ще платят за една акция след 20 дена, когато пазарите може да са се променили. Но за да разпореди ускоряване, комисията трябва да реши, че забързването представлява публичен интерес. Наблюдаващия регистрацията на Terra Tech от SEC цитира „политиката“ при отказа на забързване на регистрацията, заяви Кац. SEC отказа коментар по темата.

Предишните две регистрации на Terra Tech са получили забързване от SEC, но по това време компанията не се е занимавала директно с култивация и продажба на марихуана. Бизнес моделът ѝ се промени миналата година, когато бордът от директори гласува да навлезе повече в бизнеса с марихуана.

Друга компания, планираща да култивира и продава канабис, също има статут на изчакваща одобрение от SEC, заяви близък до компанията източник.

Ако SEC продължи да отказва забързване на регистрацията на акциите на такива компании, това ще направи емисиите чрез поематели в този сектор трудни. Но дори и без забързване, регистрацията става активна 20 дена след одобрението на SEC и това ще отвори нови възможности за финансиране на компаниите за марихуана.

Изпълнителният директор на Terra Tech Дерек Питърсън не се оплаква. Той заяви, че фактът, че има разрешение от SEC за регистрацията, дори и без забързване, означава значително по-ниски финансови разходи за компанията му.

Това притеснява някои противници на легализацията на марихуаната: „Трудно е да повярваме, че федералното правителство практически дава зелена светлина на компания да нарушава федералния закон. Едно нещо е федералните служби да кажат, че няма да прилагат федералния закон на някои места, а съвсем друго нещо е да позволят на компания да регистрира акциите си. Притеснението ми е, че федералните помагат на една нова индустрия да процъфтява, заяви Кевин Сабет, бивш старши съветник на Комисията за национална политика за наркотиците към Белия дом и съосновател на Smart Approaches to Marijuana - група, която се бори против легализацията на марихуаната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още