IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секс, наркотици и БВП - как да измериш сивата икономика

За Великобритания новият метод на изчисление на БВП може да доведе до увеличение на икономиката с 0,7%

16:34 | 15.06.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Италия ще вкара в изчисленията не само наркотиците и проституцията, но също и контрабандата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Италия ще вкара в изчисленията не само наркотиците и проституцията, но също и контрабандата. Снимка: Ройтерс

Някои нови методи в измерването на икономиките понякога предизвикват удивление. Особено ако в това роля играят проституцията и огромни количества кокаин.

Великобритания, Ирландия и Италия са сред страните, които планират да включат и незаконните икономически дейности в изчисляването на техния брутен вътрешен продукт (БВП), най-широко разпространеният индикатор за стойността на породените от една икономика продукти и услуги, пише в свой анализ Wall Street Journal.

За Великобритания новият метод може да доведе до увеличение на БВП с до 6,6 млрд. евро от проституцията и 5,4 млрд. евро от незаконната търговия с наркотици, предвижда една оценка. По този начин общото икономическо представяне на страната ще бъде с 0,7% по-високо, отколкото досега.

Британската служба за национална статистика (ONS - Office for National Statistics) обяви, че промените в методите за изчисляване на БВП ще повишат размера на икономиката за 2009 г. с 2,3%, или с 33 млрд. паунда (55 млрд. долара). ONS пресмята, че 10 млрд. паунда от увеличението ще дойдат от незаконни дейности, по-конкретно от вноса, производството и продажбата на незаконни леарства, както и от проституцията, чийто принос към британската икономика се оценява на 5,3 млрд. паунда. 

Италия ще вкара в изчисленията не само наркотиците и проституцията, но също и контрабандата. Двете страни планират да въведат новия метод за изчисление още през тази година.

Други страни в Европа също са склонни към промени, за да изпълнят призива на Европейския съюз за уеднаквяване на измерването на БВП и разширяването на фундамента. При това ЕС следва препоръка на Организацията на обединените нации от 2008 година.

Въпреки това някои икономисти поставят под съмнение предимствата и методите за измерване на сивата икономика. Обикновено престъпниците са готови на всичко, за да прикрият своите трансакции. Затова в повечето случаи те използват пари в брой за обмена на стоки и услуги, което е трудно да се контролира. И тъй като тези дейности са извън обсега на данъчните власти, те не могат да бъдат облагани. А всичко това прави измерването трудно.

Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в Pantheon Macroeconomics, говори за „баланс между подхода при използване на възможно най-много информация и точността на измерването". Чрез вливането на сивата икономика в мярката, измерването на БВП в края на краищата може да стане "по-неточно", казва той.

Контрааргументът е прост: ако продажбата на дрога на място, където населението влага половината от наличните си пари в наркотици, не се взема предвид, то може погрешно да се стигне до заключението, че населението спестява половината си пари.

ООН откровено се застъпва за разширяване на базата на БВП. „Изчисленията като цяло може да бъдат значително изкривени, ако правителствата не вземат предвид всички трансакции", се казва в препоръката от 2008 г.

Ефектът от включването на незаконните дейности в БВП обаче може да се окаже в крайна сметка малък, тъй като това е само един компонент от множество статистически ревизии, които в момента са в процес на планиране в Европа. Великобритания например е направила промени в областта на това как дейността на организациите с нестопанска цел влияе над БВП. Тази промяна ще повлияе по-силно на измерението, отколкото наркотиците и проституцията. И при формирането на капитал, както и при оценката на активите ще има промени, които обаче ще се отразят негативно върху измерения икономически продукт.

Някои европейски страни може би имат специален стимул за това техният БВП да стане възможно най-висок. Освен възможността по този начин да се привлече вниманието към постиженията на собствената икономическа политика, по-високият БВП спомага и за това да не се надвишава тавана на дълга, който е поставен от ЕК - обвързан и с икономическите резултати на страната.

Ако дефицитът на дадена страна трябва да остане под 3 на сто от БВП, то считано за разточително правителство е склонно да изчисли макроикономическите резултати възможно най-високо. От друга страна обаче, по-високият БВП на страните от ЕС би им струвал и повече пари. 28-те страни в ЕС използват икономическата мощ на всяка държава, за да се определи с точно колко пари всяка страна членка трябва да допринася за общото финансиране на ЕС.

От всички европейски страни Финландия и Швеция ще отчетат процентуално най-висок ръст на икономиките си при промяна на метода на изчисление на БВП. А това са страни, които не се възприемат като центрове на престъпността. Причините за това не са наркотиците, а технически корекции в изчисляването на разходите за научни изследвания и развитие, както и в програмите за социалното осигуряване и по-големият брой на осигуровките. 

Бюрото за икономически анализи, което изчислява БВП на САЩ, засега „няма планове" да включва в изчисляването на икономиката разходите за незаконни дейности. По данни на Евростат  БВП на САЩ би нараснал с около 3 на сто, ако промените, които ще бъдат приложени в Европа, се въведат и при изчисляването на икономическия продукт на САЩ.

Службата за национална статистика на Обединеното кралство ще изчислява консумацията на шест вида наркотици: пушения като крек кокаин, кокаин на прах, хероин, канабис, екстази и амфетамини. На първия етап от изследването служителите трябва да определят броя на употребяващите наркотици, въз основа на наказателни дела, след което да умножат този брой по средната стойност на консумираното от всеки потребител количество.

На втория етап след това трябва да се предприеме коригиране на изчисленията. Така  например, за да се избегне изкривяване на статистиката заради вноса, трябва да се изчисли делът на канабиса, който се развъжда в частни домакинства. След това се извършва оценка на количеството на семето и на използваната за отглеждането електрическа енергия.

По отношение на проституцията статистиците започват с оценка на броя на уличните проститутки в градовете по статистика на полицейските управления и оценката на броя проститутки по пътищата по данни на неправителствена организация, която изследва насилието срещу жени и момичета. Предполага се, че броят на проститутките се променя аналогично на мъжкото население. А при прогнозирането на цените за проституция се изхожда от това, че те се развиват успоредно с цените на стриптийз танците и офертите на агенциите за ескорт. Сред вече измерваните от статистиката цени тези две са най-близко до проституцията, гласи обяснението.

Според Томас Костерг, икономист в британската банка Standard Chartered, правителствата не се стремят към разширяване на измерването на БВП само "за да разкрасят данните." Проблемът според него е, че „може да се подходи много теоретично". Един възможен страничен ефект според Костерг е нарастването на скептицизма и недоверието на населението към статистиките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Само не ми стана ясно, п**тките на килограм или на сансиметър ще ги оценяват ингилизите.Или на паунд / инч ? Много труден въпрос, цялата ингилизка хикономика зависи от отговора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Хахаха, голям + от мен.Опасявам се, че числото 2 е незадоволителен параметър :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Малко подробности как се стъкмисва БВП-то на САЩ:http://***.peakprosperity.com/crashcourse/chapter-16-fuzzy-numbersНо по-важно е да не забравяме най-важния и основен недостатък на измерителя БВП - това, че той е краткосрочен (моментен) измерител и НЕ отчита дълговете по никакъв начин. Това дали нещо е купено с изработени пари или с пари на кредит генериран от нищото ("напечатани" от ЦБ или мултиплицирани от банковата система), за БВП-то е без значение - той показва една и съща стойност. А здравия разум нашепва, че тия два метода на "покупка" някак си не са съвсем равнозначни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Sakamano
преди 9 години
Покупката си е покупка, продажбата си е продажба. Това, че правителството не успява да си събере данъци от сивия сектор не е основание той да бъде изключен от статистиката. Освен ако целта не е да се манипулират данните за БВП, но при наличието на толкова много форумни икономисти конспирацията бързо ще бъде разкрита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
БВП може и да се умножи с числото 2 и така да се удвои .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още