IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските акции поскъпват в очакване на Фед*

Инвеститорите вярват, че централната банка ще продължи да подкрепя икономиката, докато подготвя почвата за повишаване на лихвите

17:34 | 17.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските акции поскъпват в първите часове на търговията на Wall Street в сряда след трите поредни дни на спадове. Инвеститорите са в очакване на решението на Федералния резерв на САЩ относно лихвените проценти. То ще дойде след края на заседанието на банкерите в 21 часа българско време днес.

Пазарните участници вярват, че централната банка ще продължи да подкрепя икономиката, докато подготвя почвата за повишаване на лихвените проценти, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average е нагоре с 0,37% до 17 131,97 пункта. Широкият индекс S&P 500 се покачва с 0,57% до 1 984,05 пункта. Технологичният Nasdaq Composite добавя 0,47% до 4 568,62 пункта.

Според някои експерти Фед ще премахне словосъчетанието „определен период от време“, което използва, когато става дума за времевата рамка за първото покачване на близо нулевите лихви. Очакванията са Фед да го замени, както направи в периода 2004-2005 по време на цикъла на затягане на паричната политика, с намек за „търпение“.

„Пазарът определено е оценил вероятността за - или поне очаква - премахването на словосъчетанието от изявлението, но е трудно да предположим дали фразата ще бъде заменена с „търпение““, коментира пред CNBC главният пазарен стратег в Wunderlich Securities Арт Хоугън.

Данните от деня показват, че през ноември индексът на потребителските цени в САЩ се понижава с 0,3% - най-големият спад от 2008 г. насам.

Акциите на FedEx поевтиняват с 5% до 165,44 долара, след като компанията представи незадоволителни финансови данни за второто фискално тримесечие на годината.

Книжата на конкурентната фирма United Parcel Service също спадат – с 2,5% до 107,14 долара за брой.

Капитализацията на Verizon Communications е без промяна, след като Goldman Sachs Group понижи оценката си за книжата на телекомуникационната компания от „купува“ на „неутрална“.

Фючърсите върху суровия петрол поевтиняват с 0,68% до 55,55 долара за барел. Контрактите върху златото губят минималните 0,02% от стойността си до 1 194,20 долара за тройунция.

Доларът поскъпва спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ, а доходността по 10-годишните щатски ДЦК е нагоре с два базисни пункта до 2,07%.

* Информацията е актуална към 17:20 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още