IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще смени ли тона Федералният резерв?

Спадът на инфлационните очаквания в САЩ може да отложи сигналите от централната банка за вдигане на основната лихва

08:31 | 17.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще смени ли тона Федералният резерв?

„Ще го направят ли или не?“ е въпросът, който вълнува инвеститорите, тъй като тази седмица Федералният резерв на САЩ (Фед) ще заседава за последен път през тази година, пише Ройтерс.

В последните няколко седмици пазарите следиха зорко изказванията на централните банкери за сигнали за това дали американската централна банка ще промени ключовите си послания след края на редовната среща относно това колко дълго основните лихвени проценти ще останат близки до нулата.

Според някои експерти Фед ще премахне словосъчетанието „определен период от време“, което използва, когато става дума за времевата рамка за първото покачване на близо нулевите лихви. Очакванията са Фед да го замени, както направи в периода 2004-2005 по време на цикъла на затягане на паричната политика, с намек за „търпение“.

Но тези прогнози някак си се усложниха от спада в цените на петрола, които понижиха инфлационните очаквания и заради които широкият американски борсов индекс S&P 500 записа най-лошото си седмично представяне за последните осем седмици. Очакванията за по-ниска инфлация може да накара Фед да не променя текущия курс на паричната си политика.

В съобщения до своите клиенти през миналата седмица от Goldman Sachs, Wells Fargo, Citi и Bank of America Merrill Lynch говорят за очакванията за премахването на фразата. Анализаторите се съгласяват, че какъвто и да е призивът, е по-вероятно фразата да не изчезне.

Наистина, по последните изявления на представителите на Фед можем да съдим, че може да има промяна в тона на изказа. Според Goldman Sachs „широко използваната дума „търпелив“ е като сигнал, че някои пазарни участници предпочитат смяна на текущия тон на изказа“.

Липсата на консенсус за хода на Фед означава, че каквото и решение да вземе Федералната комисия за отворения пазар в сряда, пазарите ще бъдат волатилни, каквито са в дните на заседанията на банкерите.

„Целта ще бъде да се обуздае пазарната реакция“, гласи съобщението на BofA Merrill Lynch. „Фед не възнамерява да сигнализира за фундаментална промяна в курса на политиката си. Очакваме пресконференцията на председателя Джанет Йелън да подкрепи това твърдение.“

Пазарите ценообразуват в условията на ниски инфлационни очаквания за следващите няколко години. Краткосрочните инфлационни очаквания, измерени от разликата между доходността по 5-годишните американски държавни ценни книжа, защитени от инфлация (т.нар. Treasury Inflation Protected Securities, или TIPS), и доходността по обикновените 5-годишни американски ДЦК спадна до 1,16% в петък. Тя е най-ниската от близо 4,5 години, сочат данни на Tradeweb и Reuters.

Йелън едва ли ще рискува да действа прибързано. Освен това заради незадоволителните данни от еврозоната, Япония и Китай американската икономика може да се забави.

Въпреки това фючърсите върху лихвените проценти по федералните фондове също показват, че пазарите очакват повишаване на основния лихвен процент през третото тримесечие на 2015 г.

Фед обаче се изправя пред необходимостта да бъде малко по-твърд в намеренията си с цел постепенно придвижване към рестриктивния цикъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
ABBA
преди 9 години
Алоуууу, журналята! Стига сте бляли едно и също толкова години. Не мое да се дъгне лихвата, защото това: http://***.usdebtclock.org/ ще каже БУУУУМММММ!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Vladi666
преди 9 години
Мършляци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още