IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв подготвя почвата за вдигането на лихвите

Американските централни банкери изразяват опасения за ниската инфлация в краткосрочен план и пазарната волатилност през октомври, сочи протоколът на Фед

08:36 | 20.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските централни банкери постепенно започват с дебатите за възможните варианти за покачването на лихвените проценти в хода на нормализирането на курса на паричната политика. Това показва протоколът от октомврийското заседание на Федералния резерв на САЩ (Фед), предава CNBC.



Членовете на Федералната комисия за отворения пазар (Federal Open Market Committee, или FOMC) са притеснени, че инфлацията може да остане ниска за известно време въпреки покупките на активи за трилиони долари, чиято цел бе да рестартират икономиката. Банкерите са изразили загриженост относно пазарната волатилност по време на процеса по прекратяване на стимулите.

„Ръстът на инфлацията може да бъде задържан в краткосрочен план заради спадащите цени на горивата и други фактори, но в следващите няколко години тя ще се придвижи към 2-процентната цел на Комисията“, гласи документът от срещата на 29 октомври.

През октомври Фед сложи край на ерата на количествените улеснения. Само президентът на Фед в Минеаполис Нараяна Кочерлакота гласува против, тъй като смята, че покупките на ценни книжа трябва да продължат, докато инфлацията не се повиши.

Протоколът разкрива, че е имало сериозен дебат относно изоставянето на словосъчетанието „определен период от време“, използван към решението, касаещо лихвите. Някои банкери смятат, че коментарът може да бъде изтълкуван като сигнал за заемане на значима позиция, което да причини случайно затягане на пазарните условия, пише MarketWatch.

Централните банкери са дискутирали последните движения на финансовите пазари. Октомври бе доста волатилен месец. Цените на акциите и облигациите се сринаха на 15 октомври, преди да възстановят изгубеното в края на месеца.

„Въпреки пазарната волатилност финансовите условия остават силно благоприятни, като е малко вероятно да възникнат нови колебания с оглед нормализирането на паричната политика“, пише още в протокола на Фед.

Като цяло банкерите посочват, че американската икономика расте с умерено темпо, като същевременно „условията на трудовия пазар се подобряват до известна степен“, а имотният пазар - с бавно темпо. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още