IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Berkshire Hathaway придобива Precision Castparts за 37 млрд. долара

Това ще е най-голямото придобиване за инвестиционната компания на легендарния инвеститор

14:38 | 10.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Berkshire Hathaway придобива Precision Castparts за 37 млрд. долара

Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет е напът да осъществи една от най-големите си сделки досега. Както предава Bloomberg, инвестиционният холдинг придобива производителя на самолетни части Precision Castparts (PCP) за 37 млрд. долара.

Базираната в Портланд Precision Castparts, която е основана през 1949 г. произвежда стоманени части за военната индустрия и космическия отрасъл, както и осигурява оборудване за електроцентрали, нефтени и газови терминали, а сред известните клиенти са General Electric, Boeing и Airbus.  Berkshire вече притежава 3% дял от компанията, които се оценяват на около 860 млн. долара. 

„Аз се възхищавам на дейността на PCC отдавна", поясни Бъфет в изявление. "Това е най-предпочитаният доставчик за световната космическа индустрия, един от най-големите източници на американски износ".

Придобитата компания използва модерна инженерна технология, за да изгражда метални индустриални компоненти за реактивни двигатели и електроцентрали, както и тръби за петролната и газовата индустрия. Тя има около 30 000 служители. Текущата пазарна капитализация на Precision се оценява на 26,7 млрд. долара, а през 2014 г. годишните приходи възлизат на 9,6 млрд. долара. от началото на годината обаче акциите на Precision са загубили близо 20 на сто.

През юли Precision Castparts заяви, че очаква приходи в диапазона между 10 млрд. и 10,4 млрд. долара и оперативен марж от около 27 на сто за фискалната година, която приключва през март.

През миналата година 70 на сто от приходите са от  космическата индустрия, а други 17 на сто – от енергетиката.

Така се очертава може би най-голямото придобиване за инвестиционната компания, след като досега най-голямата ѝ сделка бе през 2010 г., когато Бъфет похарчи 26,5 млрд. долара в брой и акции за дял в жп компанията Burlington Northern Santa Fe. По този начин превозвачът, които вече не е собственост на Berkshire, бе оценен на 34 млрд. долара. Berkshire се съгласи да покрие и задължения на BNSF в размер на10 млрд. долара.

Компаниите на Бъфет не плащат дивиденти и рядко осъществяват обратни изкупвания на акции, напомня Майер Шилдс, анализатор в Keefe Bruyette & Wikonoods.

През уикенда стана ясно, че финансовият конгломерат на милиардера Уорън Бъфет - Berkshire Hathaway Inc., отчита през второто тримесечие спад на нетната печалба от 37%. Понижението се дължи на значително по-ниските печалби от инвестиции и на загуба от застрахователните операции на холдинга.

Нетната печалба на базираната в Омаха, Небраска, фирма се смъква до 4,01 млрд. долара от 6,4 млрд. долара преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Ужасно евтино взима най-добрия производител на титанови сплави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още