IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсите в САЩ реагираха със спадове на доклада за заетостта*

Търговският дефицит на страната се увеличава през декември, след като износът намалява трети пореден месец под натиска на силния долар

17:35 | 05.02.16 г. 5
Борсите в САЩ реагираха със спадове на доклада за заетостта*

Американските фондови пазари реагират със спадове на доклада за заетостта в САЩ. Трите основни индекса се понижават малко след старта на сесията в петък, като Dow Jones Industrial Average се понижава с над 100 пункта. Спадът при Nasdaq е 1,6%

„Това е класически пример за това как заглавието изглежда по-зле от действителния доклад“, казва Арт Хоугън, главен пазарен стратег във Wunderlich Securities. “Ключовите компоненти на доклада са позитивни”, посочва той.

Безработицата в САЩ падна до 8-годишно дъно през януари – 4,9%, а новите работни места извън земеделския сектор са 151 000, което е под очакванията, но все пак е сигнал за стабилен трудов пазар, където ръстът на заетостта става по-устойчив. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за повишение от 190 000. 

Данните показват, че компаниите са уверени за перспективата за вътрешните продажби. Допълнително подобрение на условията на трудовия пазар, което да предизвика ръст при заплатите, би дало увереност и на Федералния резерв, че инфлацията ще достигне целевото ниво от около 2%.

Междувременно бяха публикувани данни за търговския дефицит на САЩ, който се увеличава през декември, след като износът намалява трети пореден месец под натиска на силния долар и отслабването на търсенето в световен мащаб.

Доларът поскъпна, като едно евро се обменя за 1,1117 долара, а курсът на йената е 117,22 йени за долар.

Доходността по 10-годишните държавни облигации се повиши до 1,88%, а тази по двегодишните - до 0,76%.

По-късно в петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes ще публикува данните си за броя на нефтените платформи в САЩ. Миналата седмица имаше спад от 12 до общо 498, което е най-ниското ниво от март 2010 г. Експертите прогнозират, че броят ще продължава да намалява, тъй като все повече фирми са принудени да прекратят дейността си заради нарастващи дългове и свити приходи. Броят на платформите се разглежда като показател за бъдещото производство на петрол.

Инвеститорите следят и цената на петрола, като към 17:00 часа българско време американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,98% до 31,41 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент - с 0,87% до 34,19 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,69% до 1 148,50 долара за тройунция.

*Данните са актуални към 17:15 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Дългът прехвърли 19така...станата на неограничените възможности !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
SPART
преди 8 години
Няма смисъл от бързане,Радина! Въпрос на Кратко Време е сащ да изчезнат завинаги и не защото американците са мързеливи,бедни или некадърни.А просто защото имаха глупостта и наивността да създадат структура като "федералния резерв".От 1913 г. трудолюбивия дотогава американец бива непрекъснато ограбван с инфлация,незаконни данъци и пр.Но след гибелта на сащ ред идва и на самия фед!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
"Златото поевтинява с 0,69% до 1 148,50 долара за барел." кхмм..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още