IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP плаща 19 млрд. долара по споразумение за разлива в Мексиканския залив

Сделката с щатските правосъдни власти е най-скъпата с един субект в историята на САЩ

17:43 | 02.07.15 г.
<p>
	Служител почиства птица, засегната от петролния разлив. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служител почиства птица, засегната от петролния разлив. Снимка: Ройтерс

Британската петролна компания ВР обяви, че е постигнала споразумение по дело за нанесени щети, заведено от американското правителство и пет други държави заради петролния разлив в Мексиканския залив през 2010 г., съобщава Ройтерс.

Американското министерство на правосъдието заяви, че това може би е най-скъпото споразумение с един субект в историята на САЩ, като общата му стойност ще достигне 18,7 млрд. долара.

На 20 април 2010 г. експлозия на петролна платформа отне живота на 11 работника и разля петрол за почти три месеца по бреговете на няколко държави.

ВР заяви, че споразумението покрива исковете на щатовете Алабама, Флорида, Луизиана, Мисисипи и Тексас, както и на 400 местни правителствени институции.

Акциите на ВР на борсата в Лондон поскъпнаха с около 5,3% след новината.

"Това споразумение ще покрие най-големите задължения, които са останали след трагичния инцидент и ще позволи на ВР да се фокусира върху безопасното предоставяне на енергията, от която се нуждае света", заяви главният изпълнителен директор на компанията Боб Дъдли.

"За САЩ и Персийския залив това споразумение ще предостави значителен поток от приходи през следващите няколко години, с които напълно да се възстановят природните ресурси и да се покрият разходите по разлива", допълни той.

Междувременно главният прокурор на Флорида заяви, че щатът продължава с делата за икономически вреди срещу други компании от енергийния сектор – Halliburton Co и Transocean Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още