IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобата на BP за разлива в Мексиканския залив бе намалена от съда

Максималната възможна глоба за разлива от 2010 г. бе снижена от 17,6 млрд. на 13,7 млрд. долара

10:55 | 16.01.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Почистването на нефтения разлив от 2010 г. в Мексиканския залив продължава и до днес, като над една трета от нефта вече е събран. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Почистването на нефтения разлив от 2010 г. в Мексиканския залив продължава и до днес, като над една трета от нефта вече е събран. Снимка: Ройтерс

BP ще бъде наказана с глоба до 13,7 млрд. долара според Закона за чистата вода на САЩ заради разлива на петрол в Мексиканския залив през 2010 г. Сумата е с няколко милиарда по-малка от очакваното, след като съдията откри в четвъртък, че размерът на нефтеният разлив е бил по-малък, отколкото правителството на САЩ твърди, пише Ройтерс.

Решението на федералния магистрат Карл Барбие определи големината на най-големия офшорен разлив в историята на САЩ от 2010 г. на 3,19 млн. барела.

Това е значително под изчислението на правителството от 4,09 млн. барела, което можеше да доведе до глоба до 17,6 млрд. долара.

Листнатите на американските борси акции на BP поскъпнаха с 1% до 36,20 долара за акция в часовете след решението. Инвеститорите първоначално бяха уплашени от големината на потенциалните санкции, но си отдъхнаха след новината.

След решението за „груба небрежност“, което Барбие издаде през септември, BP можеха да бъдат глобени с до 4 300 долара за всеки разлят барел. Магистратът има правото да наложи и по-ниски глоби. По-лекото обвинение в „небрежност“, което BP искаше да постигне, щеше да сложи максимума на 1 100 долара за разлят барел.

При решението си от четвъртък, Барбие заяви, че отговорът на канастрофата от страна на BP не е бил "грубо небрежен". Той защити предишното си мнение, че именно груба небрежност е довела до разлива на кладенеца Macondo.

Глобите ще бъдат наложени след третата и последна фаза на делото без съдебни заседатели срещу компанията. Делото ще започне в четвъртък в Ню Орлиънс. Очаква се адвокатите на BP да се борят за по-ниска глоба за барел.

„BP вярва, че като се вземат предвид всички фактори за законово наказание заедно, те натежават в полза на по-ниска глоба от законовия диапазон“, заяви говорител на компанията.

Първите две фази на процеса – за размера на небрежността и за размера на разлива, вече приключиха.

Законът за чиста вода предвижда наказания, които ще се добавят към 42-та млрд. долара, които нефтената компания вече е заделила или похарчила за почистването, компенсации и други глоби. Около 810 000 барела бяха събрани по време на почистването.

Дори и след като са наложени глобите по Закона за чистата вода, BP може да бъде глобена по други части от американското законодателство, които биха изискали компанията да проведе или финансира възстановителна дейност за околната среда в залива, както и други искове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още