IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP отчете спад на печалбата заради по-високи разходи за търсене на находища

Очаква се производството на компанията да намалее още през второто тримесечие заради профилактика на обекти

11:56 | 29.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BP отчете спад на печалбата заради по-високи разходи за търсене на находища

Международната енергийна компания British Petroleum (BP) отчете спад на печалбата през първото тримесечие, най-вече заради по-високи разходи в търсенето на нефтени находища, пишат MarketWatch и CNBC.

Производството на компанията спадна с 8,5% до 2,13 млн. барела на ден през първото тримесечие, като от там предупредиха, че то ще се свие още през второто. Причината е в планирана основна профилактика, най-вече на обектите в Северно море и Мексиканския залив.

Печалбата, отчитаща разходите за попълване на запасите (основен показател в нефтената индустрия за измерване на промяната на цената на петрола) на компанията, се сви с 23% до 3,23 млрд. долара от 4,22 млрд. преди година. Приходите за тримесечието се понижиха с 2,6% до 91,71 млрд. от 94,11 млрд.

Нетната печалба възлиза на 3,53 млрд. долара, спрямо 16,86 млрд. преди година, като голямата разлика се дължи и на миналогодишната продажба на дела на BP в TNK-BP за 12,5 млрд. долара.

Компанията обяви, че ще увеличи дивидента си до 9,75 цента на акция за първото тримесечие, както и че смята да задържи инвестициите си в руската петролна компания Rosneft, въпреки решението на САЩ да наложат санкции на изпълнителния ѝ директор Игор Сечин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още