IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът достигна до 7-седмичен връх

Повишилото се напрежение доведе до нов дебат в САЩ относно допълнителни санкции спрямо Русия

14:15 | 22.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петролът достигна до 7-седмичен връх

След по-кратката за търговия седмица, в понеделник петролът продължи да поскъпва, записвайки най-високата цена на затваряне за последните 7 седмици. Задълбочаването на напрежението в Украйна, както и вдъхващите надежда доклади за американската икономика, бяха основните причини за поредното повишение на цената на суровия петрол.

Данните от САЩ подкрепиха очакванията на инвеститорите за по-стабилната перспектива за търсенето на енергийни продукти, което допълнително подкрепи цената на петрола.

Златото започна седмицата със спад. Цената мина под бариерата от 1 300 долара за тройунция, затваряйки на най-ниското си ниво от две седмици насам. Анализаторите поддържат тезата, че скоро цената на благородния метал ще намери подкрепа от възобновяващото се търсене на скъпоценния метал като инструмент за съхранение на стойността.

Американският суров петрол достигна почти до най-високите си нива за 2014 г., след смъртоносната престрелка в Украйна, независимо от обявеното временно примирие с руските сепаратисти през почивните дни.

Повишилото се напрежение доведе до нов дебат в Щатите относно допълнителни санкции спрямо Русия, която е най-големият производител на енергийни суровини. Правителството на Украйна упреква Москва в опит да се възползва от насилието в източните части на страната, което би било причина за военна намеса от страна на руската федерация.

След преговорите в Женева на 17 април между Русия, Украйна, САЩ и Европейския съюз, дипломатите призоваха нелегалните въоръжени групировки да се разпуснат и да напуснат окупираните сгради. В съответствие с пакта, правителството на Киев подготви закон за амнистия за арестуваните проруски протестиращи. Конфликтът също доведе и до повишаване на цената на европейския петрол до най-високите стойности от началото на март.

Цената на черното злато бе подкрепена и от съвпадналите с прогнозите стойности на индекса за бизнес активността на Чикаго изготвян от Федералния резерв, който се понижи до 0,20 пункта за март, спрямо 0,53 пункта за предходния отчетен период.

Важна новина през изминалия ден бе и по-висока от очакваната стойност на индекса на водещите индикатори на Щатите, който достигна ниво от 0,8%. Това подхрани надеждите на инвеститорите за по-високо търсене на петролни суровини.

В допълнение с по-високото търсене, поемането на ангажимента за запазване на ниските нива на лихвите от Джанет Йелън, засилват влиянието на бичи настроените участници в търговията, което и повишава и цената на петрола.

Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още