IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP увеличава дивидента въпреки по-ниските цени на петрола и проблемите на Русия

През третото тримесечие оперативната печалба на петролния гигант намалява с близо 22% до 3 млрд. долара

12:06 | 28.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролният гигант British Petroleum (BP) увеличава сумата на дивидента през третото тримесечие. Това се случва след ръст на оперативния паричен поток и въпреки по-ниските цени на петрола и резкия спад на вноса от Русия, където обезценяващата се рубла стопява финансовия резултат на дружеството, предава агенция Ройтерс, цитирана от CNBC.

Оперативната печалба за периода юли-септември намалява с 21,5% на годишна база до 3 млрд. долара. Цифрата се оказва над очакванията на запитаните от Reuters Smartestimate анализатори за печалба от 2,948 млрд. долара.

Тримесечният дивидент се покачва с 5,3% на годишна база до 10 цента на обикновена акция. Освен това ВР възнамерява да намали капиталовите разходи, свързани с основната дейност, до близо 23 млрд. долара от предходната прогноза за разходи от 24-25 млрд. долара.

„Увеличаващото се производство на петрол и природен газ, както и доброто представяне при преработката и продажбите, генерираха голям паричен поток през третото тримесечие въпреки по-ниските цени на петрола. Ще успеем да постигнем целите си за 2014 г.“, уверява главният изпълнителен директор на ВР Боб Дъдли.

Британската петролна компания е голям инвеститор в Русия чрез дела, който притежава в Роснефт. През тримесечието обаче резултатите на ВР се стопяват от рязкото поевтиняване на рублата спрямо долара.

Затова нетната печалба от Роснефт през периода възлиза на само 110 млн. долара спрямо 808 млн. долара преди година.

Общият оперативен паричен поток през третото тримесечие се равнява на 9,4 млрд. долара спрямо 6,3 млрд. долара, отчетени преди година. Оперативната печалба от преработката и продажбите на петролни продукти почти се удвоява до 1,5 млрд. долара.

През третото тримесечие оперативната печалба от добива и производството на петрол и газ намалява до 3,9 млрд. долара от 4,4 млрд. долара заради по-ниските обеми и цени.

Към 11:45 часа българско време на борсата в Лондон акциите на ВР поскъпват с 0,36% до 4,32 паунда. За една година книжата на дружеството са поевтинели с 4,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още