IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP ще пострада сериозно от участието си в „Роснефт“

Британската компания може да загуби от това участие 750 млн. долара през четвъртото тримесечие заради поевтиняването на петрола и спада на рублата

10:08 | 05.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Участието в &bdquo;Роснефт&ldquo; натежава на резултатите на BP. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Участието в „Роснефт“ натежава на резултатите на BP. Снимка: архив Ройтерс

Британската петролна компания BP може да загуби през четвъртото тримесечие на 2014 г. 750 млн. долара заради дела си в руския концерн "Роснефт", показват оценки на анализаторите от американската банка Tudor, Pickering, Holt & Co., цитирана от Financial Times. Подобна загуба ще е най-мащабната за британски инвеститор в Русия.

Спадащите резултати се дължат на по-ниските цени на петрола и на ефекта от отслабването на рублата, което може да намали печалбата на руската държавна компания до точка, при която неговите британски акционери няма да получават почти никакви приходи от дивиденти през 2015 г., предупреждават още банковите специалисти. BP притежава 19,75% от акциите на "Роснефт", придобити, когато компанията продаде 50%-ното си участие в смесеното дружество TNK-BP през 2013 г.

Още през третото тримесечие резултатите на ВР се стопяват от рязкото поевтиняване на рублата спрямо долара. Затова нетната печалба на британската компания от „Роснефт“ през периода възлиза на само 110 млн. долара спрямо 808 млн. долара преди година. 

Печалбата на британската компания от притежанието на акции в "Роснефт" спадна през третото тримесечие на 2014 г. седемкратно в сравнение със същия период година по-рано. На руската компания се пада почти една трета от добива на целия обем петрол и газ на BP за първите девет месеца на миналата година. 

Очаква се загубата на „Роснефт“ да натежи върху общия резултат на BP през четвъртото тримесечие, като натисне печалбата на акция за групата до около 5 цента за акция, показва анализ на BMO.  

Дълговете на "Роснефт" са деноминирани в долари и евро, а счетоводните правила изискват от дружествата да ги преизчислява в рубли в края на всяко тримесечие, казва енергийният анализатор в американската компания за финансови услуги BMO Capital Markets Иън Рийд. Ефектът от тази корекция ще бъде "сериозен" и ще коства на BP 630 млн. долара, пресмята той. „Почти сигурно е, че „Роснефт“ ще е на загуба през четвъртото тримесечие в резултат на драматичния спад на рублата и цената на петрола", казва още Рийд.

В периода между октомври и декември 2014 г. рублата загуби 47% от стойността си спрямо чуждестранните валути. Цените на петрола се понижиха от юни повече от два пъти. Фючърсите върху брентa с доставка през февруари поевтиняват в понеделник с 1,91 на сто до 55,36 долара за барел – най-ниското равнище от април 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още