IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британското правителство ще спре всеки опит за придобиване на BP

Управляващите искат петролната компания да остане индустриален лидер на Острова

12:25 | 27.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Отиващото си правителство на Великобритания заяви, че иска British Petroleum (ВР) да остане индустриалният лидер на страната и ще се противопостави на всяко поглъщане на петролния производител, съобщава Financial Times (FT).

Изявлението беше направено след сделката за 70 млрд. долара, при която Royal Dutch Shell придоби конкурента си BG Group. Поглъщането предизвика спекулации за по-голяма вълна на консолидиране, подобна на тази от края на 90-те, когато беше предишният спад на цените на петрола.

Британски представители заявиха, че правителството ще се отнесе „скептично“ към всяко поглъщане, дори това да включва англо-холандския гигант Royal Dutch Shell, защото иска страната да има две големи петролни компании от световно значение, съобщава FT.

Според официалните представители правителството има няколко официални механизма, с помощта на които да блокира подобна сделка. Старши представител на лондонското Сити обаче коментира, че заявяването на толкова ясна опозиция може да спре чужди компании да отправят предложения. BP засега отказва коментар.

FT цитира представители на правителството, според които „правителството води разговори с множество британски компании. От интерес за страната е британските компании да се конкурират и да постигат успехи както на местно, така и на глобално ниво“.

На 7 май в страната предстоят парламентарни избори, на които правителството, водено от министър-председателя Дейвид Камерън от Консервативната партия, ще срещне конкурентната Лейбъристка партия. Засега рейтингите на двете партии са почти изравнени.

Предупреждението, отправено към всеки потенциален кандидат за ВР, не е първото по рода си. Преди пет години, когато акциите на ВР се сринаха заради петролния разлив край Мексиканския залив, британското правителство отново анализира възможността от потенциални враждебни оферти за ВР и начините, по които да ги спре, твърдят запознати.

ВР продаде акции на стойност 50 млрд. долара, за да изплати щетите, предизвикани от разлива, като все още има възможност тази сума да нарасне заради допълнителни претенции. Усещането за слабост предизвика спекулации, че платежоспособни компании като ExxonMobil може да се опитат да погълнат ВР.

Въпреки това, пасивите от разлива в комбинация с последствията от санкциите срещу Русия се разглеждат като основните възпиращи фактори за враждебен опит за придобиването на компанията.

Според BP компанията не е под натиск за поглъщане след сделката между Shell и BG Group. Миналата седмица Боб Дъдли, главният изпълнителен директор, заяви пред CNBC, че ВР не е получавала предложение от никоя компания.

Политиката на Великобритания по принцип е да не се намесва в случаи на придобивания, но затегна позицията си, след като миналата година Pfizer направи оферта за закупуването на AstraZeneca. В последствие Pfizer оттегли предложението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още