IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell обмисля мегасливане с BG Group

Преговорите са в напреднала фаза, Shell предлага 47 млрд. паунда за британската компания

09:27 | 08.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Shell обмисля мегасливане с BG Group

Петролният и газовият бранш може би са изправени пред ново мегасливане. Енергийната компания Royal Dutch Shell и британският производител на газ BG Group преговарят за сливане, потвърди във вторник вечер BG Group. Поглъщане на BG от страна на енергийния гигант Shell ще бъде първото мегасливане в индустрията от повече от десет години.

Разговорите са в напреднала фаза, заяви BG, потвърждавайки по-ранна статия на  Wall Street Journal. Въпреки това все още не може да се каже еднозначно дали преговорите ще доведат в края на краищата до реално предложение за сливане. До 5-и май Shell трябва да обясни дали желае да направи оферта или не, конкретизира BG.

По-късно стана ясно, че Royal Dutch Shell предлага 47 млрд. паунда (70 млрд. долара) за британската компания. 

Заради срива на цените на петрола пазарната среда е в подобно състояние на това от началото на 2000 година, когато в бранша се стигна до многобройни мегасливания. Заради бума на шистовия газ в САЩ и продиктуваното от Саудитска Арабия решение на ОПЕК да не се ограничава добивът на петрола, цените на суровия петрол се свиха наполовина от миналото лято насам. При подобни трудни икономически условия преди десет години се случи придобиването на Amoco и Arco от BP, Exxon придоби Mobil, а Chevron се сля с Texaco.

BG е под натиск от месеци: Намаляващите газови резерви в Египет и ниските цени на петрола предизвикват сериозни проблеми за компанията. Заради спада на цените на петрола тя продаде своите газопроводи в Австралия през миналата година. Компанията си е поставила обаче амбициозни цели за растеж. Тя оперира редица многомилиардна проекти в Бразилия, Източна Африка, Австралия, Казахстан и Египет.

Британската компания се оценява на около 42,5 милиарда евро, а Shell има пазарна капитализация от 186,5 млрд. евро. Сливането ще намали изоставането на Shell от лидера в промишлеността ExxonMobil, който се оценява на около 330 млрд. евро.

Марк Бартън от Bloomberg анализира движението на цените на акциите на Shell

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още