IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow прехвърли 18 хил. пункта след възходящата ревизия на БВП на САЩ*

Ентусиазмът от последните статистически данни обаче е малко не на място, смята експерт

16:59 | 23.12.14 г. 2
Dow прехвърли 18 хил. пункта след възходящата ревизия на БВП на САЩ*

Американските индекси чупят нови рекорди в началото на сесията във вторник, продължавайки възходящия си тренд от предходната търговия на Wall Street. Във фокуса на вниманието е индексът Dow Jones, който за първи път в историята прехвърли границата от 18 000 пункта.

"Тези дни хората са със сигурност търсят светлата страна на данните", каза пред CNBC Дан Грийнхаус, главен стратег на BTIG.

По думите му обаче ентусиазмът от последната статистика от вторник е малко не на място: "Данните за стоките за дълготрайна употреба през четвъртото тримесечие са тревожни".

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал с годишен темп от 5% през третото тримесечие, надскачайки публикувания по-рано ръст от 4,3 на сто, за да отбележи най-значителното си покачване от третото тримесечие на 2003 г. насам.

Според данните на Министерството на търговията по-голямата част от растежа се е дължал на домакинствата, чиито разходи са се покачили с 3,2% – по-бързо, отколкото в предишните три тримесечия. По-ранната оценка на правителството показа разширение от 2,5% на годишна база.

Бизнес инвестициите са били с втория най-голям принос за разширяването. Фирмите са изразходвали повече средства за строителство и съоръжения, а също така са увеличили вложенията си в интелектуални продукти.

Отделен доклад показа, че поръчките на стоки с дълготрайна употреба неочаквано са спаднали през ноември.

Капитализацията на Walgreen расте с 0,67 на сто в началото на търговията в Ню Йорк, след като дрогерията оповести по-оптимистични от прогнозираното тримесечни резултати.

Keurig Green Mountain изтрива 3,58 на сто. Производителят на кафе машини изтегли 6,6 млн. броя от модела Mini Plus поради възможна опасност от прегряване.

В понеделник водещите американски индекси се повишиха, като S&P 500 и Dow Jones записаха нови рекорди след най-добрата си седмица от близо два месеца и четвъртия си пореден ден с ръстове.

* Aктуално към 16:55 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
при тях е 1+1 = 5 според очакванията в бъдещето .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Jorkata
преди 9 години
Тия пак пренаписаха математиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още