IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дълговете на американците по кредитни карти ще надхвърлят 1 трлн. долара

Хората се чувстват по-уверени за финансовото си състяние и икономическото възстановяване

15:00 | 09.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

С подобряването на икономиката и повишаването на потребителското доверие много хора харчат повече, но забравят за основните си отговорности, като да плащат дълговете по кредитните си карти.  Ако нещата продължат със същото темпо, американските домакинства ще натрупат 1 трилион долара неизплатен дълг по кредитни карти към края на 2016 г.

Това би било исторически връх, според проучване на уебсайта CardHub, публикувано от MarketWatch.

През първото тримесечие на 2016 г. потребителите са платили само 26,8  млрд. долара от дълга по кредитните си карти спрямо 71 млрд. евро през 2015 г. Това е и най-малкото намаление през първото тримесечие от 2008 г. насам и е с почти 25% под средното ниво след рецесията.

„Нещата за икономиката се нареждат, но се влошават за потребителите“, обяснява анализаторът Джил Гонзалес от дъщерната компания WalletHub.

„Нарастването на доверието на потребителите води до по-високи разходи“, добавя тя. "За второто тримесечие на 2016 г., размерът на дълга, платен от потребителите може да достигне 30 млрд. долара“, обяснява Гонзалес.

Потребителските разходи формират повече от две трети от икономиката на САЩ.  Според икономистите разходите за кредитни карти показват, че хората се чувстват по-уверени за тяхната сигурност на работното място и в икономическото възстановяване.

Според експертите няма причина за безпокойство, защото проблеми възникват, когато потребителите не са в състояние да изплатят задълженията по картите си, когато например загубят работата си или при внезапен спад в икономиката.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още