IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови компании стават жертва на ниската цена на петрола

Специализираната в технологии за петролния сектор Schlumberger ще съкрати 7 процента от персонала си

12:16 | 16.01.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нови компании стават жертва на ниската цена на петрола

Най-голямата в света компания за обслужване на фирми в петролния сектор Schlumberger възнамерява да съкрати 9 000 свои служители. Това се равнява на около 7 процента от персонала на компанията. Причината за тежкото решение е спадът на цената на петрола на световните пазари, се посочва в съобщение на компанията, цитирано от Bloomberg.

Във връзка със съкращенията американската компания, която е водещ световен доставчик на технологии за петролно-газовия сектор, ще отпише 296 млн. долара.

„В отговор на спада на цените на петрола и в очакване на по-ниски поръчки за 2015 г. ние решихме да намалим работната сила, за да се адаптираме по-добре към очакванията на средата", се казва лаконично в тримесечния доклад, публикуван в четвъртък. 

Фракингът, чрез който се изпомпва нефт и газ от по-дълбоките почвени слоеве с помощта на вода и химикали, също се е превърнал в проблем. В шистовия проект Project Eagle Ford Shale ще бъдат отписани 200 млн. долара. В същото време и валутната нестабилност удря с пълна сила базираната в Хюстън, Тексас, компания, Само заради дейността си във Венецуела, поради слабостта на местната валута спрямо долара, ще бъдат отписани 472 млн. долара.

За последното фискално тримесечие на 2014 година компанията отчита печалба в размер на 302 млн. долара, което е с цели 82% по-малко от същия период на предходната година. Приходите са се увеличили с 6,2 на сто до 12,6 млрд. долара.

От юни 2014 г. насам цените на петрола на световните пазари се сринаха с почти 60%. От тази гледна точка Schlumberger заяви, че „съществуват несигурни рамкови условия“, срещу които следва да се вземат мерки. 

За много малки фирми производството на петрол вече не е рентабилно поради ниските цени на пазара. Добивната индустрия, която беше движещата сила на растежа на икономиката и на пазара на труда в САЩ през последните години, ще намали разходите си драстично. Това създава проблеми и на най-големите доставчици на услуги за производителите на петрол, каквато е Schlumberger.

Конкурентите на Schlumberger в САЩ Halliburton и Baker Hughes обявиха в средата на ноември своето сливане, което цели намаляване на разходите. ConocoPhillips, третата по големина петролна компания в САЩ, възнамерява да намали инвестициите си през 2015 г. с една пета. Стоманодобивната компания US Steel планира да закрие две свои фабрики. Британският петролен гигант BP вече обяви, че ще намали драстично работните места през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Има и още една поговорка. Който копае гроб другиму ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Обанго си запали къщата, та да изгори на Путин плевника! хахаха! Или както казват хората - "Вежди ли изписахме или очи извадихме?"Май не в крака, направо в главата се застреляха тия малоумняци! Ама па може и да немат избор хората... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Jorkata
преди 9 години
Шистите почват да издишат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
THE TRADER
преди 9 години
По-добре да фалират компании, отколкото цялото човечество да е заложник на високите цени на шейхове и велможи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
крас
преди 9 години
ВЕЧЕ С УВЕРЕНОСТ МОЖЕ ДА СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ ШИСТОВИЯТ БАЛОН КОЙТО ЗАМЕНИ ТОЗИ СЪС СТРОИТЕЛСТВОТО Е ГРЪМНАЛ!!НАД ЕДИН ТРИЛЬОН $ НАЛЕТИ ВЪВ ФРАКИНГ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ЕДНА ГУБЕЩА ИНВЕСТИЦИЯ!ПРИТЕЖАТЕЛИТЕ НА ПАКЕТИ ОБЛИГАЦИИ ИЗДАДЕНИ ОТ ИНВЕСТИЦИОННИТЕ БАНКИ СВЪРЗАНИ С ТЕЗИ ТЕХНОЛОГИИ СА ОБРЕЧЕНИ ДА ПИЯТ СТУДЕНА ВОДА!Тяхната нискорискова инвестиция с кредитенрейтинг ААА се е превърнала в токсична и никумо ненужна!ЗАДАВАЩОТО СЕ ФИНАНСОВО ЦУНАМИ ЩЕ ПОМЕТЕ АМЕРИКАНСКАТА СЕКЮРИТИЗИРАНА ФИНАНСОВА СИСТЕМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още