IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама вероятно ще назначи Фърман за главен икономист на Белия дом вместо Крюгър

Досегашният председател на Икономическия съвет се връща към академичната си кариера в Принстънския университет

16:56 | 29.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джейсън Фърман. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джейсън Фърман. Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Барак Обама планира да назначи дългогодишния съветник Джейсън Фърман за нов главен икономист на Белия дом, твърдят анонимни източници, запознати със ситуацията и цитирани от Ройтерс.

Фърман, който ще замени икономиста Алън Крюгър като председател на Икономическия съвет към Белия дом, има докторска степен по икономика от Харвардския университет и съветва Обама от периода на избирателната кампания през 2008 г. досега. Той участваше в определянето на административните политики в областта на данъците, на мерките срещу рецесията в САЩ и при опитите за избягване на „фискалната пропаст“ в края на миналата година.

Крюгър, който бе назначен за председател на Икономическия съвет през ноември 2011 г., се връща към научната си кариера и професорското място в Принстънския университет, потвърдиха от Белия дом. Един от източниците твърди, че Крюгър се връща в Принстън от есента само за да успее да запази мястото си там.

„Алън бе движещата сила зад много от икономическите политики, които съм предлагал и които осигуряват ръст на нашата икономика и създават работни места за средната класа“, се посочва в съобщение на Обама. „И макар че имаме още какво да вършим, днес нашата икономика се подобрява, благодарение в немалка степен и на усилията на Алън“, добавя той.

Говорителка на Белия дом пък е отказала коментар пред агенцията за евентуалното назначаване на Фърман.

В момента той е помощник на президента за икономическата политика и пръв заместник-директор на Националния икономически съвет (НИС) към Белия дом. Когато бившият председател на НИС Лари Съмърс напусна администрацията на Обама в края на 2010 г., Фърман бе спряган за възможен негов наследник, но постът бе поверен на Джийн Спърлинг.

„Той е блестящ и способен като всички икономисти, с които съм работил“, твърди Съмърс за него. „Мисля, че ще се справи чудесно“, добавя той.

Икономическият съвет дава предложения на президента на САЩ за вътрешната и международната икономическа политика, базирайки се на данни от икономически проучвания. Председателят му е член на кабинета и трябва да получи одобрението на Сената.

Бивши колеги на Фърман твърдят, че той е в състояние да постигне добри резултати заради добрите си отношения с президента и служителите в Белия дом.

„Джейсън има анализаторски умения плюс широк икономически опит. Президентът се вслушва в него“, каза Остън Гуулсби, професор от Чикагския университет и бивш председател на Икономическия съвет при Обама.

„Трудно е да бъде открит някой с неговата комбинация от политически опит и прагматизъм заедно със сериозната му икономическа и анализаторска прецизност“, подкрепя го Джейсън Бордоф, професор в Колумбийския университет и бивш съветник в Белия дом по енергийните въпроси. „Той е наясно как протича политическия процес в Белия дом, а всичко това ще даде възможност на Икономическия съвет да действа адекватно“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още