IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите в САЩ отчитат леки спадове преди решението на Фед*

Повечето анализатори очакват Фед днес да обяви, че ще започне да намалява баланса си за 4,5 трлн. долара през октомври

18:00 | 20.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските борси отчитат минимални спадове, докато инвеститорите очакват последното решение на Федералния резерв за това кога ще започне да намалява огромния си баланс, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,05%, като 3M и Apple допринасят най-много за загубите.

Основният индекс S&P 500 също спада с едва 0,03%, като загубите се дължат основно на технологичните и финансовите акции.

Технологичният индекс Nasdaq composite се понижава със същия темп от 0,03%, докато акциите на Apple, Facebook и Intel поевтиняват.

Индексът на волатилността CBOE Volatility Index (VIX), който до голяма степен се смята за най-добрия измерител на опасенията на пазара, се търгува на ниво от 10,02 пункта.

Повечето анализатори очакват Фед днес да обяви, че ще започне да намалява баланса си за 4,5 трлн. долара през октомври. Освен това се очаква централната банка да запази лихвените си проценти без промяна, но може да даде сигнали и дали ще ги повиши през декември.

Очакваният ход сигнализира усилията на централната банка да се отърве от активите, закупени като част от програмата за количествено облекчаване, която създаде, за да спаси икономиката по време на финансовата криза.

„Мисля, че Фед свърши много добра работа през последните месеци, уведомявайки хората какво ще прави“, казва Брус Битълс, главен инвестиционен стратег в Baird. “Въпросът е дали ще има нови сигнали за основния лихвен процент“.

Битълс отбелязва, че фондовият пазар може да реагира лошо, ако централната банка едновременно обяви намаляване на баланса и предположи повишаване на лихвените проценти в близко бъдеще.

„Пазарите няма да харесат това“, казва той, допълвайки, че последните урагани затрудняват инвеститорите и банкерите в изготвяне на оценки за силата на икономиката и инфлацията.

Индексът на долара, който измерва стойността му спрямо кошница от валути, се понижава с 0,11% до 91,52 пункта.

В същото време доходността по 10-годишните държавни ценни книжа спадна до 2,232 процента, а по двегодишните държавни облигации – до 1,393 процента. Макар че доходността постоянно се понижава през последните шест месеца, тя отбелязва леко възстановяване през септември.

На петролните пазари фючърсите върху американския суров петрол WTI отбелязват повишение от 61 цента, или 1,22%, до 50,51 долара за барел, а фючърсите върху петрола сорт Брент - от 88 цента, или 1,60%, до 56,02 долара за барел.

Фючърсите върху златото обаче поскъпват с 0,47% до 1316,81 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:38 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още