IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е готова да предостави протокол от срещата Тръмп-Лавров

Срещата между двамата се проведе миналата седмица в Белия дом, а в понеделник Washington Post съобщи, че Тръмп е предоставил на Лавров класифицирана информация

16:22 | 17.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин е предложил да предостави на Конгреса стенограма от разговорите между външния министър Сергей Лавров и Доналд Тръмп, съобщава Bloomberg. По този начин ще се докаже, че американският президент не е разкривал никакви тайни, смята Путин.

Срещата между Лавров и Тръмп се проведе през миналата седмица в Белия дом, а в понеделник Washington Post съобщи, че Тръмп е предоставил на Лавров класифицирана информация, свързана с операции срещу „Ислямска държава“. Самият американски президент защити действията си, като написа в Twitter, че „има абсолютното право да го прави“.

 

„Готови сме да предоставим протокол от дискусиите на Лавров с Тръмп на американския Конгрес, за да се докаже, че не са били разкривани никакви тайни, ако, разбира се, американската администрация поиска“, каза Путин пред репортери в сряда в черноморския град Сочи. Там той се срещна с италианския премиер Паоло Джентилони.

„Министърът на външните работи не е споделял никакви тайни с мен или с представители на руските спецчасти след срещата в Овалния кабинет миналата седмица“, посочи руският президент.

Според материала на Washington Post американските служби са загрижени, че Тръмп е предоставил много дискретна информация от съюзник на САЩ. Изданието посочва, информацията е съдържала достатъчно детайли, за да позволи на руснаците да добият пълна представя за източника. Във вторник New York Times съобщи, че данните са с източник Израел.

Според Путин скандалът е сигнал за „политическа шизофрения“ в САЩ, която има за цел да предизвика антируски нагласи. „Тези, които използват антируски лозунги, за да дестабилизират политическата ситуация в САЩ, или не разбират, че вредят на собствената си страна, което означава, че са просто глупави, или разбират всичко. Тогава те са опасни и безскрупулни хора“, каза руският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още