IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси поставиха нови рекорди

Dow остави зад себе си най-добрата си седмица от декември насам

23:15 | 15.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатските индекси поставиха нови рекорди

Американските акции приключиха сесиите в петък на по-високи нива, след като основните индекси отчетоха нови рекорди, а технологичните акции бяха водещият двигател, предава MarketWatch.

Акциите първоначално се бореха за една от двете посоки, докато инвеститорите претегляха решението на Северна Корея да изстреля ракета над Япония за втори път в рамките на един месец, но скоро се озова в зелената зона на печалбите.

Dow Jones Industrial Average нарасна с 64 пункта, или 0,3%, до 22 267 пункта. По-широкият S&P 500 добави 4 пункта до 2500 пункта, което е нарастване от 0,2%. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite Index добави 19 пункта, или 0,3%, до 6 448 пункта.

И трите индекса отчетоха дневни рекордни и затвориха на рекордни стойности.

За седмицата Dow се повиши с 2,2%, S&P добави 1,6% към стойността си, а Nasdaq скочи с 1,4%.

"Инвеститорите са програмирани да игнорират почти всичко, свързано със Северна Корея. Последните два или три пъти се случи лек спад, само за да се върнем скоро нагоре. Ние се научихме да гледаме над това", казва Тери Морис, старши вицепрезидент в Penn Investors Trust.

Производителите на чипове бяха сред най-силно представилите се акции за деня, като секторът им SOXX добави 1,8%. Сред най-силно поскъпналите компоненти се нарежда NVIDIA с ръст от 6,3%, докато акциите на Advanced Micro Devices (AMD) поскъпнаха с 2,1%.

Геополитическото напрежение се случва в момент, в който инвеститорите са загрижени за борсовите оценки и си задават въпроси за темпа на икономически растеж.  В петък инвеститорите анализираха макроикономически данни, които не дадоха много яснота за състоянието на икономиката. 

 Продажбите на дребно през август са се свили неочаквано през август с 0,2% на месечна база. Индустриалното производство също е записало спад, при това от 0,9%, като последиците от урагана Харви вече стават видими и в данните.

По-важният доклад обаче остава този за инфлацията от четвъртък, която се е ускорила до 1,9% на годишна база през август. Това доведе до повишаване на очакванията, че ще видим по-високи лихви през декември. Според Fed Watch tool на CME шансовете за такъв ход от страна на Фед през декември възлизат на 52,9%.

Следващото заседание на централната банка на САЩ е следващата седмица в сряда.

Сред отделните компоненти със силен спад се отличи производителят на софтуер Oracle, който подплаши инвеститорите с прогнозите си. Акциите се озоваха на дъното на S&P 500 със спад от 7,67 на сто. Но от началото на годината те отчитат ръст от почти 27 на сто.

На другия полюс се озоваха книжата на Nvidia с повишение от почти 6 на сто до 180,11 долара – най-добре представилият се компонент на Nasdaq 100. Анализаторската компания Evercore ISI повиши целевата цена за акциите на производителя на видеокарти от 180 на цели 250 долара за брой. Според специалистите компанията ще се възползва от бума на изкуствения интелект и автономното шофиране.

Книжата на авиокомпанията American Airlines (AA) поевтиняха след скептичен анализаторски доклад на банката JPMorgan с 0,41 на сто. Пазарните очаквания за американските превозвачи, като AA, не са оптимистични на фона на актуалното развитие на цените на керосина и на ценовата слабост на родния пазар, аргументира се експертът Джейми Бейкър.

Независимо от това обаче книжата на производителя на самолети Boeing отново поеха силно нагоре и приключиха сесията като фаворит в Dow с ръст от 1,5 на сто.

На дъното на индекса се озоваха книжата на конгломерата General Electric с понижение от 0,24 долара за брой.

На фона на разочароващите данни за американската търговия на дребно еврото се повиши до над 1,19 долара за брой и струва 1,1948 долара.

Референтните десетгодишни американски облигации пострадаха от рекордните стойности на Wall Street и загубиха 4/32 пункта до 100 14/32 пункта. Те са с възвръщаемост от 2,199 на сто.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още