IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп осъди расизма и насилието в Шарлотсвил

Американският президент разкритикува привържениците на идеята за превъзходство на бялата раса, неонацистите и "Ку-клукс-клан"

21:04 | 14.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че расизмът е зло и осъди привържениците на идеята за превъзходството на бялата раса, неонацистите и "Ку-клукс-клан", които той нарече "престъпници и бандити", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Тръмп каза това след среща в Белия дом с американския министър на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс и с директора на ФБР Кристофър Рей. Срещата се състоя след насилието на расистка основа в събота в Шарлотсвил в щата Вирджиния.

Тръмп бе разкритикуван заради думите си, изречени в събота относно случилото се в Шарлотсвил, че много страни трябва да бъдат упреквани за това насилие, припомня Асошиейтед прес. Тогава той не изобличи конкретно привържениците на идеята за превъзходство на бялата раса и на други групи, насаждащи омраза.

Сега Тръмп каза, че осъжда насилието в Шарлотсвил и че на отговорните за него лица ще бъде потърсена сметка, допълва Ройтерс.

"Расизмът е зло и онези, които предизвикват насилие в негово име, са престъпници и бандити, в това число "Ку-клукс-клан", неонацистите, привържениците за превъзходство на бялата раса и други насаждащи омраза групи, които противоречат на всичко онова, което е скъпо за американците", каза Тръмп.

Той допълни, че ненавистта и фанатизмът нямат място в Америка.

Жена на 32 години бе убита в Шарлотсвил, когато неонацистки привърженик на име Джеймс Фийлдс нарочно блъсна с кола участници в контрапротест срещу привърженици на идеята за превъзходство на бялата раса, протестиращи пък срещу планове на властите за демонтиране на статуя на генерала от Конфедерацията Робърт Лий.

Днес ООН осъди това насилие, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Фархан Хак, говорителят на ООН, каза, че организацията е против всички форми на расизъм и на фанатизъм.

"Вярваме, че няма място в нашите общества за пораждащия насилие расизъм, за антисемитизма, за ксенофобията и дискриминацията, на които станахме свидетели в Шарлотсвил във Вирджиния през последните няколко дни", каза той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още