IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ураганите намаляват вероятността за трето повишение на лихвите в САЩ тази година

Ирма и Харви могат да отнемат от растежа на САЩ 0,5% за третото тримесечие

09:54 | 19.09.17 г.
<p>
	<em>Сградата на Федералния резерв. Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Федералния резерв. Снимка: Ройтерс

Два урагана удариха САЩ за две седмици, подкопавайки икономическия растеж и засилвайки съмненията, че тази година ще има трето повишение на основната лихва в страната, посочва AFP.

Очаква се Управлението за федерален резерв (Фед) да остави без промяна лихвите си след започващото днес двудневно заседание, но икономистите не са единодушни дали последиците от ураганите Харви и Ирма ще създадат достатъчно несигурност, за да бъде отложено следващото затягане на паричната политика.

След като инфлацията най-накрая отчете значително ускорение през август, пазарите видяха повишена вероятност от вдигане на основната лихва през декември. В момента тя е в диапазона 1-1,25 процента.

Старши икономистът Сатям Пандай от Standard & Poor's коментира пред агенцията, че това еднократно повишение на индекса на потребителските цени не трябва да хвърля сянка върху реалността в по-голям мащаб.

Не очакваме повишение на лихвата през септември или декември, посочи той, допълвайки, че основната тенденция при инфлацията все още е под целевите 2 процента.

Индексът на потребителските цени в САЩ се повиши с 0,4 процента миналия месец, а за последните 12 месеца показателят е на равнище 1,9 процента.

По тази причина очакванията на пазара за повишение на лихвата през декември се засилиха, като фючърсните пазари сочеха в петък 54% вероятност за вдигане на ставката спрямо 31% предходната седмица.

Същевременно се очаква Фед тази седмица да обяви началото на план за намаляване на инвестиционните си активи, които са на стойност трилиони долари. Те бяха натрупани в подкрепа на икономиката след кризата през 2008 г.

Макар Фед да обяви, че процесът ще бъде много постепенен, за да се избегне сътресение на финансовите пазари, това ще изиграе роля на слабо затягане на паричната политика подобно на вдигането на лихвата.

Двата урагана Ирма и Харви могат да отнемат от растежа на САЩ 0,5 процента за третото тримесечие, тъй като е нарушена дейността на компаниите, енергийните цени са се повишили, а наемането е отслабнало.

Икономисти и представители на Фед посочват, че стихиите няма да засегнат основната тенденция на растеж, която е стабилна на равнище около 2 процента през последните години, като активността би трябвало да се възстанови по-късно през годината заради възстановителните работи.

Наред с изявлението за решенията от заседанието, членовете на Фед ще публикуват прогнозите си за икономиката и посоката на лихвите, което може да даде по-ясна представа за настроението на централната банка.

А освен това до декември централната банка може да има по-либерална позиция, тъй като вицепрезидентът на Фед Стенли Фишер, който е поддръжник на по-затегнатата политика, планира да се оттегли от следващия месец, припомня БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още