IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лейл Брейнард: Във Фед трябва да сме предпазливи преди ново вдигане на лихвите

Брейнард, която е един от управителите във Фед, заяви, че инфлацията трябва да се следи внимателно

17:15 | 05.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Лейл Брейнард, управител във Фед. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лейл Брейнард, управител във Фед. Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв на САЩ трябва внимателно да следи инфлацията преди да повишава лихвените проценти, тъй като дългосрочният ценови натиск изглежда е слаб. Това заяви Лейл Брейнард, която е един от управителите в централната банка на САЩ.

„Моите собствени възгледи са, че трябва да бъдем предпазливи за допълнително затягане на политиката, докато не сме уверени, че инфлацията ще достигне до нашата цел“, каза Брейнард, цитирана от Bloomberg. “Ако инфлацията продължи да не успява да постигне целта от 2%, би било разумно да повишаваме лихвата по федералните фондове по-плавно”, допълва тя.

През повечето време от последните 5 години ръстът на потребителските цени не успяваше да достигне тази цел и в момента губи инерция, макар че икономиката продължава да расте. По думите на Брейнард инфлацията може да е „блокирана“ в рейндж с ниски стойности след финансовата криза. Освен това според нея вече са налице условия Фед да започне да свива баланса си.

Bloomberg припомня, че Фед повиши лихвите два пъти тази година и сега ставката е на ниво 1-1,25%. Централната банка на САЩ сигнализира през юни, че до края на годината ще повиши още веднъж лихвата по федералните фондове, но пазарите имат известни съмнения дали тези намерения ще се осъществят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още