IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакерска група пое отговорност за срива във Facebook и Instagram

От социалната мрежа отричат твърдението за кибератака

12:20 | 27.01.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Хакерска група пое отговорност за срива във Facebook във вторник и в приложението за споделяне на снимки Instagram, но социалната мрежа отрече да е имало пробив в сигурността ѝ, пише Wall Street Journal.

Съобщение, публикувано в акаунта на групата Lizard Squad в Twitter, посочва, че тя е отговорна за спирането на услугите на компанията. В понеделник същата организация направи пробив в уебсайта на авиокомпанията Malaysia Airlines. През декември пък застана зад кибератаката срещу Sony и тази срещу част от услугите на Microsoft.

Социалната мрежа спря да работи за около 45 минути във вторник и потребителите нямаха достъп до нея. На сайта на Facebook, която има 1,35 млрд. активни потребители месечно, се изписваше съобщение „Акаунтът е временно недостъпен“.

Мобилното приложение Instagram, което е собственост на Facebook, също беше засегнато и не зареждаше нови публикации. Началната му страница също беше недостъпна и потребителите, които успяха да влязат в приложението, не можеха да видят последните публикувани снимки.

В Twitter потребителите на приложението за запознанства Tinder и на чат приложението HipChat заявиха, че двете услуги също са били засегнати.

От Facebook отричат твърдението за кибератака.

„По-рано днес много хора имаха проблем с достъпа до Facebook и Instagram”, посочва в изявление компанията в имейл до CNBC. В него се посочва, че не става дума за външна атака, а от промяна, извършена от самата социална мрежа, която е засегнала системите ѝ.

„Реагирахме бързо, за да решим проблема и двете услуги са върнати на 100% за всички“, допълват от Facebook. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още