IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФБР разследва хакерската атака срещу Sony Pictures

Пробивът доведе до изтичането на новите филмови заглавия на киностудиото

11:41 | 02.12.14 г.
<p>
	<em>Снимка: Fury Facebook page</em></p>

Снимка: Fury Facebook page

ФБР се присъедини към разследването на кибератаката срещу компютри на Sony Pictures, довела до кражбата на някои от новите филми на компанията, пише Bloomberg.

Sony Pictures също разследва случая, включително и възможността в него да е замесена Северна Корея, твърди източник, запознат с въпроса. Студиото проучва дали нападението съвпада с премиерата на комедията „Убийственото интервю“, разказваща за заговор на ЦРУ да убие севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Драмата „Ярост“, разказваща за Втората световна война, е свалена 500 хил. пъти от интернет от атаката на 25-и ноември, посочва сайтът TorrentFreak. Изтичането на информацията, включително предстоящи заглавия като „Still Alice" и „Г-н Търнър“, ще отблъснат част от зрителите на подразделението, което е едно от най-печелившите за Sony. Неговите брутни приходи от билети тази година се увеличават с 13% според Box Office Mojo.

"Ще има отражение на тазгодишните бокс офис проходи на Sony Pictures заради атаката и изтичането на информацията“, твърди Хидеки Ясуда, анализатор на Ace Research Institute. “Ще бъде моментно въздействие и няма да продължи твърде дълго“.

Нелегалните сваляния на „Ярост“ илюстрират икономическите щети, които хакерите могат да нанесат на компанията.

„Атаките срещу компютърни мрежи в публичния и частния сектор остава значителна заплаха и ФБР ще продължи да ги открива, преследва и да се бори с лица и групи, които представляват заплаха в киберпространството“, посочват от агенцията.

Sony, която това лято постигна успех с ленти като „Невероятният Спайдърмен 2“ и „Внедрени в час“, възнамерява да повиши годишните продажби на своето филмово подразделение до 11 млрд. долара през 2018 г. от 8,1 млрд. долара в момента.

От студиото посочват, че работят в тясно сътрудничество с правоприлагащите органи по разследването на случая.

"Ярост“, който излезе по кината на 17-и октомври, е петият най-свалян нелегално филм в седмичната класация на TorrentFreak. Variety.com пише, че броят на свалянията може да надхвърли 1,2 млн. само в няколко сайта.

"Ани“, „Still Alice”, “Г-н Търнър“ и „To Write Love on Her Arms" са сред останалите филми, които също се появиха в сайтове, предлагащи пиратски филми, откакто компютърните системи на Sony Pictures бяха атакувани.

Кражбата на вече готови филмови продукции показва, че киберпрестъпниците се насочват към нещо повече от номера на банкови сметки. Огромните филмови и телевизионни библиотеки са основните активи на базираната в Калиформия Sony Pictures.

Атаката принуди част от служителите да си общуват чрез текстови съобщения и през личните си имейли. Въпреки случилото се студиото успя да изпълни всички поръчки, свързани с „Черния петък“, допълва източник.

Пробивът беше извършен само месец преди премиерата на „Убийственото интервю“. Едно от успокоенията на студиото е, че публиката, към която е насочен филмът „Ани“, не използва често пиратско съдържание. Уебсайтът BoxOffice.com прогнозира, че “Ани“ ще събере 100 млн. долара в Канада и САЩ.

Другите два нови филма на Sony Pictures - “Г-н Търнър“ и „Still Alice” са смятани за възможни претенденти за „Оскар“ според сайта GoldDerby.com.

През 2011 г. развлекателната онлайн услуга на Sony беше атакувана от хакери, които получиха достъп до информацията на милиони потребители. Тогава компанията получи критики от американските власти за това, че е позволила подобен пробив в сигурността си.

През август Lions Gate Entertainment Corp. спечели съдебна заповед да блокира уебсайтове за разпространението на откраднато копие на филма „Непобедимите 3“, в който участват Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Мел Гибсън и Харисън Форд. Лентата беше нелегално свалена от повече от 2 млн. души още преди премиерата ѝ в кината.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още