IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Групировка, свързана с "Ислямска държава", хакна уебсайта на Malaysia Airlines

Компанията обяви, че данните на потребителите не са засегнати по никакъв начин от атаката

10:02 | 26.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Уебсайтът на авиокомпанията Malaysia Airlines, която все още се възстановява от катастрофите на два от своите самолети, случили се през миналата година, стана жертва на хакерска атака, пише Wall Street Journal. 
 
Пробивът е извършен от група, свързана с радикалната групировка „Ислямска държава“.
 
След атаката при отварянето на страницата www.malaysiaairlines.com на екрана се изписваше „Ислямска държава ще победи“. Резервирането на билети и други услуги бяха блокирани. 
 
На страницата се появиха и съобщения „404 – Самолетът не е открит“ и „Хакнато от Кибер Халифата“. 
 
Компанията заяви, че уеб сървърите ѝ са непокътнати, а резервациите на клиентите и техните данни са в безопасност. Извършеният пробив е засегнал домейна ѝ. По-късно през деня авиокомпанията успя да възстанови услугите на сайта си. 
 
По-рано този месец хакери, които също са свързвани с „Ислямска държава“, поеха контрол над акаунтите в Twitter и YouTube на Централното американско командване. Те публикуваха телефонните номера на висши военни представители и секретни военни документи. 
 
За Malaysia Airlines 2014 г. беше особено тежка. 537 души загинаха или се видят за изчезнали в рамките на двете катастрофи на нейни самолети. През август авиокомпанията обяви, че взема първи мерки за преструктуриране и съкращава една трета от всичките си 20 хил. служители.  Авиокомпанията чувства все по-сериозно последиците от двата инцидента с машини от нейния флот. Превозвачът се бори със загубите и срива на имиджа си след свалянето на полет 17 в Украйна преди месец. Инцидентът усложни още повече положението ѝ след изчезването на неин самолет през март.

Освен това стана ясно, че Malaysia Airlines ще бъде делистната от борсата до края на 2014 г. 

Първият инцидент се случи с полет MH370 от Пекин за Куала Лумпур, на борда на който имаше 239 пътници. Той изчезна от радарите на 8-и март. По-късно, на 17-и юли последва нова катастрофа. Полет MH17 катастрофира над Източна Украйна. 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още